Digitalia

Data-visualisatie van het vliegverkeer boven de Verenigde Staten van kunstenaar Aaron Koblin

Steampunk is het thema dit jaar van GOGBOT, een jaarlijks terugkerend festival in Enschede dat media, technologie en popcultuur spetterend combineert (18 t/m 21 september).

Op tien verschillende locaties valt te genieten van muziek, films en lezingen. Het hart van het festijn is de Grote Kerk op de Oude markt, waar elk jaar een uitstekende selectie hedendaagse kunst te zien is: hip, politiek, technisch, opwindend (zoals het werk van Joost Conijn, Lobke Meekes, Jonas Staal, Arno Coenen, Pipslab, Christiaan Zwanikken en Tinkebell). Planetart, de organisatie die GOGBOT mogelijk maakt, heeft sinds september een openbaar artlab (lasergraffiti, bluetooth, public screens, open-source, do-it-yourself) in het voormalige Volkskrantgebouw in Amsterdam.

Planetart is ook een van de vele participanten multimedia-kunst op PICNIC-08. PICNIC is een grote internationale conferentie in Amsterdam op het Westergasfabriekterrein, waar de IT-industrie en creatieven elkaar treffen.

De nieuwste ontwikkelingen komen aan de orde: van de Game-industrie tot artificiële intelligentie, van augmented reality tot data-visualisatie. Het visualiseren van kennis (gegevens) speelt dit jaar een grote rol. Een van de interessantere sprekers op dit terrein is kunstenaar Aron Koblin, maker van Radioheads House of Cards, een muziekvideo die gemaakt is zonder camera’s, maar met een scanner op een dolly en computers.

PICNIC brengt mensen uit de wereld van entertainment, kunst en wetenschap samen. De conferentie is prijzig (het goedkoopste kaartje is een special day ticket van 95 euro). De media dome naast de gashouder is echter gratis en voor iedereen toegankelijk (24 t/m 26 september). Het Virtueel Platform toont daar e-art.

Vijftien jaar geleden werd de eerste Nederlandse internetprovider voor particulieren opgericht: xs4all. Dit wordt gevierd met FIFI2008, een tweedaagse bijeenkomst op 27 en 28 november. De conferentie draagt de naam ‘Technologie: Fear It / Fix It?’ Het programma wordt op een bijzondere manier samengesteld: een groep vrijwilligers communiceert via fifi2008.nl. Iedereen kan meedoen.

    • Ine Poppe