Democratische conventie

De Democratische conventie als een dagenlange show die de peilingen moet doen kantelen, dat was veertig jaar geleden wel anders. In 1968 was de Democratische conventie een slagveld van stromingen binnen de partij. In Chicago kwamen niet alleen de democraten bijeen, maar verzamelde zich ook de Youth International Party (de Yippies). Het liep uit op een veldslag tussen betogers en politie. Tom McGowen plaatste de gebeurtenissen binnen de historische context van de oorlog in Vietnam in The 1968 Democratic Convention (Children’s Press, 2003) en Frank Kusch interviewde voor Battleground Chicago: The Police and the 1968 Democratic National Convention (University of Chicago Press, 2004) tachtig agenten.

Hoe de Yippies er zelf tegenover stonden en hoe de bijeenkomst de beweging fataal werd, staat in een biografie over Yippie-voorman Abbie Hoffman. American rebel (Rutgers University Press, 2003) door Marty Jezer. ‘De Yippies hadden onderling over alles gebekvecht, tot en met de keuze van het varken dat hun alternatieve presidentskandidaat moest worden. Het zachtaardige varkentje dat Abbie had uitgekozen was niet „politically correct” genoeg,’ schreef Sjoerd de Jong indertijd hierover.

De autoriteiten zagen het aankomen, en de partij was van plan om de conventie te verplaatsen van Chicago naar Miami, waar de Republikeinen ook vergaderd hadden. Maar dat stond de stijfkoppige burgemeester Richard Daley niet toe, met als gevolg demonstraties die geschiedenis zouden worden. Dat bereiken de demonstranten van nu waarschijnlijk niet.

Toef JAger

    • Toef Jager