Defensie heeft tekort van 7.000 militairen

Het personeelstekort bij Defensie is het afgelopen half jaar verder opgelopen. Het aantal openstaande vacatures is met duizend gestegen. Op dit moment zijn 7.000 mensen nodig, zowel burgers als militairen.

Dat staat in een brief die staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. „Defensie heeft helaas een hogere uitstroom dan instroom”, zegt De Vries in een toelichting. „We zien meer mensen overstappen naar de burgermaatschappij. Ook vallen te veel mensen af tijdens de opleidingen en de keuring.” Extra sportlessen tijdens de keuringsfase moeten dat voorkomen, zegt De Vries. Ook moeten militairen met een gezin soms een missie kunnen overslaan. In de praktijk blijkt dat veel militairen afzwaaien omdat ze de ‘uitzenddruk’ te hoog vinden.

Vooral bij de landmacht, dat de grootste bijdrage aan de missie in Uruzgan levert, liepen de sollicitaties fors terug. Wie nu naar de landmacht gaat, weet bijna zeker dat hij wordt uitgezonden, bijvoorbeeld naar Uruzgan. De marine is daarentegen juist populairder geworden.

Volgens De Vries hebben de vacatures nog geen effect op de missies. Door de tekorten onder met name technici moet Defensie wel steeds vaker commerciële bedrijven inhuren. Bij Defensie werken 67.000 mensen.