Cyprus viert feest, Griekenland treurt

De feesten op Cyprus duren voort: het eiland komt plotseling als voetballand opzetten. Olympiakos, de grootste en meest populaire Griekse club, werd door het Cypriotische Anorthosis Famagusta FC uitgeschakeld voor de Champions League. Voor het eerst mag een Cypriotische club deelnemen aan het belangrijkste Europese clubtoernooi, Olympiakos is er voor het eerst na elf opeenvolgende jaren niet bij.

Olympiakos, dat woensdagavond wel met 1-0 won maar op Cyprus met 3-0 had verloren, heeft een dubbele reden om zich te schamen. Zowel bij aankomst op het vliegveld, als de volgende dag, werden de 1.200 supporters en de bus met spelers van Famagusta door hooligans van Olympiakos belaagd. De politie keek vooral toe.

Tijdens de training werden spelers en officials van de Cypriotische club getreiterd en zelfs in een kleedkamer opgesloten. Daarvoor krijgt de club uit Piraeus ongetwijfeld een straf van voetbalbond UEFA. Vanuit de woedende Cypriotische gelederen klonken kreten als „in Turkije en Skopje werden we wel netjes ontvangen”. De wedstrijd zelf verliep zonder problemen.

Anorthosis (‘Herstel’) werd in 1911 opgericht in Famagusta, Noord-Cyprus. Toen dat deel van Cyprus in 1974 werd bezet door Turkije, week de club uit naar het nabijgelegen Larnaca in het niet-bezette deel van het eiland. Clubs uit het bezette deel mogen niet deelnemen aan internationale competities.

Zoals altijd was de belangstelling voor sport op Cyprus in Griekenland miniem. Toen Famagusta enkele weken geleden Rapid Wien met 3-0 versloeg, hield dat niemand bezig. Ta Nea, de grootste Atheense krant, bracht zelfs de uitslag niet. De zege tegen Olympiakos kreeg uiteraard wel aandacht.

De tweede club van Griekenland, Panathinaikos uit Athene, krijgt nu de kans om het imago van Griekenland op voetbalgebied op te poetsen. De club van de Nederlandse trainer Henk ten Cate werd gisteren ingedeeld in de groep met Famagusta.

    • F.G. van Hasselt