Consument bezuinigt nu zelfs op muntverrekijker

Alle muntverrekijkers in Nederland zijn in handen van één exploitant.

Muntverrekijker op het strand van Scheveningen. Foto Floren van Olden Scheveningen 8-7-2008 Op de pier van Scheveningen zijn verschillende verrekijker automaten opgesteld.U ziet Dennis Vos (16) Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Op de Pier van Scheveningen staat een muntverrekijker. De meeste wandelaars laten het reuzenvergrootglas vandaag links liggen. Van wie zijn die megalenzen eigenlijk?

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat weten dat ze van de eigenaar van de Scheveningse Pier, Van der Valk, zijn. Dit horecabedrijf, dat de supersteiger in 1991 voor 1 euro kocht, bevestigt dat in eerste instantie. Maar bij navraag blijkt dat niet te kloppen: de verrekijker is eigendom van de firma Nebemat uit Veldhoven. Nebemat huurt de ruimte voor de verrekijker op de pier van Van der Valk. Directeur Ruud Tijs van Nebemat is terughoudend aan de telefoon.

Nebemat heeft een monopolie op de exploitatie van muntverrekijkers in Nederland. De Duitse moeder van Nebemat, het bedrijf Automaten Winkels GmbH, laat weten geen behoefte te hebben aan publiciteit. Maar de directeur van Nebemat wil nog wel kwijt dat het bedrijf last heeft van de economische teruggang in Nederland. Mensen houden de hand op de knip als ze langs een muntverrekijker lopen.

Op de website van Nebemat staat een productoverzicht van alle typen muntverrekijkers. Op de Scheveningse pier staat de zogenaamde ‘Stop ’n Watch’ muntverrekijker. Maar de naar vergezichten zoekende wandelaar kan in Nederland ook de ‘Galaxy’ of de ‘Super-Zoom’ tegenkomen.

Op de website staat dat Automaten Winkels behalve in Nederland en Duitsland ook in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk actief is. Het bedrijf claimt Europa’s grootste producent en exploitant van muntverrekijkers te zijn.

Laatste aflevering in de serie Geautomatiseerd. Morgen ter afsluiting een essay over de automaat.

    • Klaas Fleischmann