Como si deve

Come si deve. Als er een concept is dat Italië kenmerkt, dan is het deze levensfilosofie dat alles hoort te zijn zoals het hoort. Natuurlijk heeft iedereen daar verschillende ideeën over, maar iedereen is het erover eens dat het zo moet zijn, niet noodzakelijkerwijs omdat dat goed is, maar omdat het nu eenmaal altijd zo is geweest.

Iedere regio, iedere provincie, elke stad, elke wijk heeft er verschillende ideeën over hoe spaghetti al ragù moet smaken. Maar iedereen is het erover eens dat het zo moet smaken zoals het altijd heeft gesmaakt. Creativiteit van de kok wordt niet geapprecieerd. De kok moet een vakman zijn, geen kunstenaar. De beste kok is zoals de beste schoenmaker niet iemand die je voor verrassingen stelt. Daarom eet je ook altijd zo goed in Italië. En daarom hebben ze zulke goede schoenen.

Maar zo is het hele leven in Italië, van de wieg tot het graf. Je zult geboren worden, opgroeien, trouwen en het huis uit gaan, kinderen krijgen en sterven. Je zult Kerstmis vieren met Kerst en geroosterd lam eten met Pasen. Je zult in augustus naar de zee gaan.

Dat leidt zelfs tot problemen. Alle grote steden in Italië zijn uitgestorven in augustus. Er is geen winkel meer open. In Genua kun je een maand lang nauwelijks in je basale levensbehoeften voorzien. De burgemeester dringt aan op wettelijke maatregelen en terecht, maar probeer er maar iets aan te doen, want iedereen gaat in augustus naar zee en niet in juni of juli, wat veel verstandiger zou zijn omdat er dan tenminste plek is aan zee en omdat accommodaties en faciliteiten dan de helft kosten van wat ze kosten in augustus. Maar dat is niet come si deve.

Het is leven volgens een liturgische kalender van jaarlijks wederkerende familiefeestjes, familie-uitjes, verjaardagen, naamdagen, uit- en thuiswedstrijden, voorrondes en finales. Het is een spiraal die na zeventig of tachtig omwentelingen eindigt met een rouwplakkaat op de grauwe muur van de kerk, geformuleerd en vormgegeven als alle andere rouwplakkaten.

Met dankbaarheid zal worden teruggekeken op een vol leven dat precies zo is verlopen als alle andere levens.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer