Boekberichten

Literair tijdschrift ‘Bunker Hill’ stopt er na tien jaar mee

Het literair tijdschrift Bunker Hill, dat zich voornamelijk richtte op jong Nederlands talent en buitenlandse literatuur, houdt binnenkort op te bestaan. Het dubbelnummer 43/44 wordt de laatste aflevering, laat de redactie in een brief weten aan de 120 abonnees. De reden van de opheffing werd niet vermeld. In juli verscheen nog een jubileumnummer van Bunker Hill, dat wordt uitgegeven door Thomas Rap en in 1997 werd opgericht. Het slotnummer zal gaan over pulpfictie en wordt gepresenteerd op een speciale afscheidsavond in het Amsterdamse Perdu. (DL)

Schrijvers Dros en Tokarczuk naar NIAS

Nico Dros en Olga Tokarczuk zijn de schrijvers die het komende jaar als Writers in residence in het Wassenaarse NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and and Social Sciences) mogen verblijven. Dit maakte het instituut samen met het Fonds voor de Letteren bekend. Romanschrijver en essayist Dros (1956) zal in het NIAS werken aan een historische roman over de opstand van Georgiërs op Texel in april en mei 1945. De Poolse schrijfster Tokarczuk (1962) publiceerde tot op heden vijf romans en een reeks korte verhalen. Nieuw is dat het NIAS dit jaar een vertaler een plek aanbiedt. De Pool Karol Lesman gaat Traktat o luskaniu fasoli /Traktaat over het doppen van bonen van de Poolse schrijver Wieslaw Mysliwski vertalen. (SK)

Catherine Millet ontdekt de jaloezie

De terugkeer van Catherine Millet is op voorhand het hoogtepunt van de Franse rentrée littéraire, de jaarlijkse vloedgolf aan nieuwe romans. In 2001 maakte de hoofdredactrice van het tijdschrift voor beeldende kunst Art Press grote ophef met La Vie Sexuelle de Catherine M. Daarin bracht ze op klinische en gedetailleerde wijze verslag uit van deelneming aan een haast oneindige sliert orgieën. Nu komt Millet na zeven jaar met Jour de souffrance, over de jaloezie die ze ondervindt wanneer echtgenoot Jacques Henric haar voor de zoveelste keer ontrouw is. Ondanks dat het koppel ooit afsprak elkaar de volstrekte seksuele vrijheid te gunnen, lijdt Millet onder Henrics escapades. Uitgever Flammarion heeft 100.000 exemplaren gedrukt, waarmee Millet in de rentrée enkel Amélie Nothomb voor moet laten, wiens zeventiende roman Le fait du prince in 200.000 exemplaren wordt gedrukt. (DL)

M.m.v. Sebastiaan Kort en Dirk Leyman

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Dirk Leyman