Bluesrock Xavier Rudd neigt naar toeristenmuziek

cd rock Xavier Rudd:Dark Shades Of Blue **---

cd rock

Xavier Rudd:Dark Shades Of Blue

Als een Nikkelen Nelis van de surfpop trok de Australiër Xavier Rudd de wijde wereld in met een drumstel, een slidegitaar, een banjo en drie didgeridoos die hij allemaal zelf bespeelde, liefst tegelijk. De gimmick is er na vijf jaar een beetje af en Rudd heeft het slagwerk inmiddels uitbesteed aan drummer Dave Tolley, wat hem de handen vrij geeft om nog zwaardere psychedelische janktonen aan zijn gitaar te ontlokken. Vergeleken bij surfpopkoning Jack Johnson is Rudds muziek beduidend heavier en minder vrijblijvend, maar daarom ook zwaarder verteerbaar. Zijn vijfde album Dark Shades Of Blue is tamelijk ouderwets in de manier waarop blues, rock en soms ook reggae tot een grote logge bal gekneed worden. Het nummer Secrets, waarin Rudd doorslaat naar galmende nepreggae, is een toonbeeld van kitsch. Ook wereldmuziek is bij hem niet veilig, in het quasi-inlandse Wa wa dat nadrukkelijk Afrikaans wil zijn maar eindigt als Australische toeristenmuziek, compleet met dreigende didgeridoos. Beter gaat het hem af in heavy bluesrockers als This world as we know it. Ergelijk is wel dat Rudd bijna al zijn vocalen vervormt met een megafooneffect, waardoor het lijkt alsof hij een arme straatmuzikant is gebleven die geen verse batterijen kan betalen.

    • Jan Vollaard