België

België Lier In het mooie stadje Lier, tien kilometer ten zuidoosten van Antwerpen aan het riviertje de Nete, ligt museum De Kleine Wereld. Het is ontstaan uit een particuliere collectie en exposeert een schitterende verzameling 19de-eeuws (meisjes)speelgoed, voornamelijk poppen en poppenhuizen. Het tot in de details doorgevoerde realisme was educatief bedoeld: zo werden kinderen voorbereid op de grotemensenwereld. Op de tentoonstelling Kokenete! is te zien hoe de goedburgerlijke negentiende-eeuwse feestmaaltijd er in België uitzag. Feestmenu’s, gedekte poppentafels, gevulde poppenwinkels en goed voorziene poppenkeukens evoceren een ten onrechte bijna vergeten tijd. Kokenete! Museum De Kleine Wereld, Werf 3, Lier, t/m 23 nov., di t/m zo 10-17u. Inl 0032 477380813 & www. museumdekleinewereld.be Sint-Truiden Het begijnhof van Sint Agnes in Sint-Truiden dateert van 1258, van vlak nadat de paus deze lekengroepering had erkend. De muur- en kolomschilderingen in de begijnhofkerk zijn tussen de 13de en 17de eeuw vervaardigd en getuigen in levendige kleuren van een bloeiende gemeenschap. De tentoonstelling Mijn Hof = Begijnhof geeft op diverse manieren een beeld van de wereld van de begijnen. Van kunstenaar Hugo Duchateau is het Pinakel-project in de begijnhofkerk, een torenhoog staketsel van aluminium ladders. Zijn zoon, tekenaar Kim, levert daar in cartoons ongezouten commentaar op. Mijn Hof = Begijnhof, 750 jaar begijnhof, Sint-Agneskerk, Begijnhof, Sint-Truiden, t/m 9 nov wo t/m zo 13u30-17u. Inl 0032 11 701700 en www.mijnhof.be En verder Poëziezomer Watou, t/m 7 sept. Op 31 aug om 15u30 bespreken Gerrit Komrij en Jozef Deleu de beste poëziedebuten van de laatste tien jaar. Komrij kiest Willem Thies & Alexis de Roode; Deleu waardeert het werk van Ruth Lasters en Ester Naomi. Inl Watou 0032 5738 8 093, www.poeziezomerswatou.be

Lier

In het mooie stadje Lier, tien kilometer ten zuidoosten van Antwerpen aan het riviertje de Nete, ligt museum De Kleine Wereld. Het is ontstaan uit een particuliere collectie en exposeert een schitterende verzameling 19de-eeuws (meisjes)speelgoed, voornamelijk poppen en poppenhuizen. Het tot in de details doorgevoerde realisme was educatief bedoeld: zo werden kinderen voorbereid op de grotemensenwereld. Op de tentoonstelling Kokenete! is te zien hoe de goedburgerlijke negentiende-eeuwse feestmaaltijd er in België uitzag. Feestmenu’s, gedekte poppentafels, gevulde poppenwinkels en goed voorziene poppenkeukens evoceren een ten onrechte bijna vergeten tijd.

Kokenete! Museum De Kleine Wereld, Werf 3, Lier, t/m 23 nov., di t/m zo 10-17u. Inl 0032 477380813 & www. museumdekleinewereld.be

Sint-Truiden

Het begijnhof van Sint Agnes in Sint-Truiden dateert van 1258, van vlak nadat de paus deze lekengroepering had erkend. De muur- en kolomschilderingen in de begijnhofkerk zijn tussen de 13de en 17de eeuw vervaardigd en getuigen in levendige kleuren van een bloeiende gemeenschap. De tentoonstelling Mijn Hof = Begijnhof geeft op diverse manieren een beeld van de wereld van de begijnen. Van kunstenaar Hugo Duchateau is het Pinakel-project in de begijnhofkerk, een torenhoog staketsel van aluminium ladders. Zijn zoon, tekenaar Kim, levert daar in cartoons ongezouten commentaar op.

Mijn Hof = Begijnhof, 750 jaar begijnhof, Sint-Agneskerk, Begijnhof, Sint-Truiden, t/m 9 nov wo t/m zo 13u30-17u. Inl 0032 11 701700 en www.mijnhof.be

En verder

Poëziezomer Watou, t/m 7 sept. Op 31 aug om 15u30 bespreken Gerrit Komrij en Jozef Deleu de beste poëziedebuten van de laatste tien jaar. Komrij kiest Willem Thies & Alexis de Roode; Deleu waardeert het werk van Ruth Lasters en Ester Naomi. Inl Watou 0032 5738 8 093, www.poeziezomerswatou.be