Architectuur

Conservatorium Amsterdam
Conservatorium Amsterdam

Het architectuurseizoen begint 14 september met de opening van de Architectuurbiënnale in Venetië. Samenstelling is dit jaar in handen van Aaron Betsky, voormalige directeur van het Nederlands Architectuurinstituut en nu van een kunstmuseum in de Amerikaanse stad Cincinnati. Onder de noemer ‘Architecture Beyond Building’ presenteert de biënnale (t/m 23 nov., http://www.labiennale.org/en/architecture/) geen gebouwen maar experimenten en visies. De hoofdtentoonstelling bevat 21 installaties en 55 experimentele inzendingen; daarnaast zijn er nog de landenpaviljoens. De Nederlandse inzending, ‘Archifeniks’, is een „oefening in mogelijke faculteiten voor architectuur” naar aanleiding van de brand aan de TU Delft.

De grote musea laten op zich wachten, maar elders in de culturele sector wordt er nog gebouwd. In Haarlem gaat volgende maand de vernieuwde stadsschouwburg van Haarlem open, ontworpen door Erick van Egeraat met porseleinen versieringen door keramiste Babs Haenen. Op het Oosterdokeiland in Amsterdam wordt eveneens in september het nieuwe conservatorium van Frits van Dongen opgeleverd. En naar verluidt opent ‘voor de zomer’ het grote nieuwe complex van de Hermitage aan de Amstel. Aan de noordelijke IJ-oevers begint de bouw van ‘de schelp’, het sculpturale nieuwe gebouw voor het Filmmuseum, en aan de zuidkant van het IJ wordt het IJdock gebouwd, een nieuw eiland met daarop een kolossal mulitfunctioneel complex naar een masterplan van SeARCH. Behalve woningen en kantoren biedt IJdock onderkomens voor de waterpolitie, de KLPD en het Paleis van Justitie.

In Rotterdam verrijst het hoogste woongebouw van Nederland: de Portugese architect Alvaro Siza heeft de 168 meter hoge ‘New Orleans’ getekend, één van liefst vijf nieuwe woontorens op de Kop van Zuid. Het Nederlands Architectuurinstituut (www.nai.nl) organiseert een half jaar lang de manifestatie Maak ons land. Werkplaats voor de ruimtelijke inrichting. Elke maand wordt een ander thema behandeld, zoals water, mobiliteit en het platteland. Nederlandse architecten zijn ook heel actief in het buitenland. Het bureau Mecanoo van Francine Houben, Zakenvrouw van het Jaar 2008, won een prijsvraag voor de nieuwe bibliotheek van de Engelse stad Birmingham. In New York ontwerpt UN Studio van Ben van Berkel een opvallend nieuw woongebouw in de wijk Chelsea en een paviljoen voor Nederland ter gelegenheid van het Henry Hudson Jaar in 2009. Dan wordt herdacht dat Hudson vierhonderd jaar geleden in dienst van Nederland het eiland Manhattan ontdekte, waar vervolgens de Nederlandse kolonie Nieuw Amsterdam werd gesticht.

    • Tracy Metz