Alsnog nieuwe moskee in Keulen

Een grote en omstreden moskee voor de Turkse gemeenschap in Keulen mag worden gebouwd. Dat heeft de gemeenteraad van deze West-Duitse stad gisteren bepaald. De moskee was in heel Duitsland inzet van een fel debat, waarmee politici, schrijvers en integratiedeskundigen zich bemoeiden.

De moskee komt in de Keulse multiculturele wijk Ehrenfeld. Het gebedshuis vervangt de oude moskee, een samenraapsel van gebouwen rond een voormalige farmaciefabriek. Half Keulen is tegen de nieuwbouw te hoop gelopen. Vooral de hoogte van de minaretten bleek omstreden.

Een raadsmeerderheid van SPD, Groenen, FDP en Die Linke stemde na maandenlange politieke schermutselingen gisteren toe. De Keulse Turken zijn blij. De burgemeester van de stad, de christen-democraat Fritz Schramma, zei dat de moskee „een bouwsteen van geslaagde integratie” zal zijn.

Jaren geleden werd in principe al toestemming gegeven voor de bouw. Maar de kwestie werd vorig jaar door de rechtspopulistische ‘burgerbeweging’ Pro Köln met hernieuwde ijver op de agenda gezet. Een moskee met minaretten van meer dan vijftig meter zou de buurt domineren. „Moslimoverheersing dreigt”, aldus Pro Köln. Gevolg: polarisatie en een splijtende discussie.