Airline schrapt reddingsvesten

De regionale Canadese luchtvaartmaatschappij Jazz haalt de reddingsvesten uit al haar vliegtuigen om gewicht en daarmee kerosine te besparen. In plaats daarvan zullen passagiers de instructie krijgen het kussen uit hun stoel mee naar buiten te nemen als hun toestel boven water een noodlanding moet maken. De maatschappij stelt dat dit wettelijk is toegestaan omdat haar vliegtuigen niet verder dan vijftig zeemijl buiten de kust komen. Jazz vliegt op 85 bestemmingen in Canada en Noord-Amerika. De vluchten vanuit de oostelijke Canadese havenstad Halifax naar Boston en New York in de Verenigde Staten komen over zee langs de oostkust en over de Grote Meren. De Canadese budgetmaatschappij Zoom, die vliegt op bestemmingen in Groot-Brittannië heeft gisteren al haar vluchten geannuleerd wegens dreigend faillissement. Zoom wijt de problemen aan de „verschrikkelijke” prijzen voor kerosine en het economisch tij. (BBC, Reuters)