A’damse vandalen betalen schade

Amsterdamse vandalen draaien voortaan zelf op voor de kosten van de vernielingen die ze aanrichten. Deze week kregen elf jongeren een brief van de gemeente waarin staat dat ze 9.000 euro moeten betalen voor vernielingen die ze met Oud en Nieuw hadden aangericht in het stadsdeel Osdorp. In sommige gevallen worden de ouders aansprakelijk gesteld.

Om vernielingsschade op een hele groep te verhalen, wordt gebruik gemaakt van een civielrechtelijke procedure waarin de gemeente één van de partijen vormt. Kees Loef, die binnen de gemeente Amsterdam de aanpak van jeugdcriminaliteit leidt, noemt deze maatregel een logische stap. Toch is het pas de tweede keer dat na vernielingen een dergelijke procedure wordt aangespannen. Vorig jaar verhaalde de Amsterdamse politie met succes 22.000 euro op een groep Ajaxsupporters die een ME-busje hadden vernield.

Gemeenteadvocaat Irma van den Berg legt uit dat jonge vandalen meestal via het strafrecht worden aangepakt. „Om verdachten dan voor de schade te laten opdraaien, moet er per persoon worden voldaan aan een strenge bewijslast. De civielrechtelijke procedure biedt de ruimte om een groep aan te spreken.” Volgens een gemeentewoordvoerder is er „geen twijfel over de betrokkenheid van de groep bij deze vernielingen”.

De jongeren worden in de brief hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Als ze niet op tijd betalen, kan de rechter hen ieder individueel aansprakelijk stellen voor het hele bedrag. Als ze binnen drie weken betalen, zal de gemeente geen verdere actie ondernemen.

De maatregel is „bijzonder effectief”, zegt Loef. „Jonge vandalen hebben er een hekel aan om uit de anonimiteit te worden gehaald. En ze vinden het maar niks als hun ouders worden aangesproken.” Volgens Loef bleek de maatregel ook een goede manier om contact te krijgen met gezinnen waar vaak „geen voet tussen de deur” te krijgen is. „We hebben de brieven woensdag gestuurd. Gisteren werden we al gebeld door vijf ouders.”

Het initiatief voor de maatregel komt van burgemeester Cohen (PvdA), verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid. Volgens diens woordvoerder gaat het om een groep jongeren tussen de dertien en negentien jaar. „Dit is een groep jongens die we al lang in de smiezen hadden. We zoeken altijd naar manieren om groepen die overlast veroorzaken aan te pakken. Eén manier is door hen in de portemonnee te treffen.”

Volgens de woordvoerder zijn ook andere steden enthousiast. De stad Rotterdam werkt aan een eigen actieprogramma tegen vandalisme. Tot nu toe probeerde deze stad de schade te verhalen door afzonderlijke procedures. Nu wil Rotterdam ook hele groepen tegelijk aansprakelijk gaan stellen.