1 stapelen

Kunstenaar Willi Dorner bouwt stapels van mensen alsof ze van klei zijn.
Kunstenaar Willi Dorner bouwt stapels van mensen alsof ze van klei zijn.

Foto’s van op elkaar gestapelde lichamen

Bekijk de foto’s via nrcnext.nl/links

In de kunst wordt vaak materiaal gebruikt om het menselijk lichaam na te bootsen, met als resultaat bijvoorbeeld een schilderij van een meisje met een pareloorbel of een bronzen sculptuur van een naakte discuswerper. Maar hee, waarom draaien we dat niet eens om, en gebruiken we het menselijk lichaam niet eens als materiaal? Dat moet de Oostenrijkse kunstenaar Willi Dorner hebben gedacht, vlak voordat hij enthousiast hoopjes mens ging maken. Op onverwachte locaties in Wenen heeft hij stapels gebouwd van mensen alsof ze van klei waren en die dag niets beters te doen hadden dan met hun neus tussen iemands oksel ingeklemd te zitten. In zijn werk vormen menselijke lichamen de bouwstenen, met als doel de relatie tussen het lichaam, ruimte en architectuur te analyseren. Er zijn genoeg artistieke redenen te bedenken om mensen te stapelen, maar belangrijker is dat deze nieuwe vorm van ophopen inspiratie biedt voor een geslaagd verjaardagsfeestje. Want waarom zou je Twister uit de kast pakken als je ook in de tuin een enorme stapel kunt maken van je ooms? (DV)