Zwaar getroffen Citigroup bezuinigt nu echt overal op

Amerika’s grootste bank, Citigroup, probeert in deze voor het bedrijf zware tijden zoveel mogelijk kosten te besparen. De bank heeft sinds het uitbreken van de kredietcrisis 58 miljard dollar afgeboekt en leed de afgelopen driekwart jaar 17 miljard dollar verlies. 14.000 werknemers zijn ontslagen.

En nu dan een speciaal verzoek aan het achterblijvende personeel: of ze minder willen bellen, geen kleurenkopieën meer willen maken en dubbelzijdig kunnen gaan printen? Een intern memorandum over de kostenbesparingen is uitgelekt via persbureau Reuters. John Havens, hoofd van de afdeling zakelijk bankieren, deelt erin mee dat de bank strenger wordt in het verstrekken van Blackberries, de telefoons die ook kunnen e-mailen zodat de werknemers altijd bereikbaar zijn. Bovendien „worden alleen de niet te voorkomen zakelijke telefoongesprekken nog vergoed”.

Havens laat verder weten dat presentaties voor klanten dubbelzijdig moeten worden uitgeprint „om niet noodzakelijk papiergebruik terug te dringen” en dat werknemers van de bank niet langer bijeenkomsten mogen beleggen in gebouwen die niet van de bank zijn. Ook wordt in het aantal externe consultants gesneden en zet Citi een rem op het volgen van externe cursussen. Een aantal New Yorkse kantoren van Citigroup zal worden samengevoegd.

De ontslagrondes van de laatste maanden zijn slechts het begin. De verwachting is dat het banenverlies kan oplopen tot 10 procent van het personeel. Er werken 370.000 mensen bij Citigroup.

Gisteren werd verder bekend dat Citibank, Citigroups bank voor particulieren en veruit de bekendste merknaam van het financiële concern, 18 miljoen dollar moet betalen wegens het „bewust stelen van de eigen klanten”, zoals de Californische openbaar aanklager Edmund Brown Jr. het samenvat. Citibank heeft tussen 1992 en 2003 de positieve balansen van creditcardklanten afgeroomd en het geld van hun rekeningen verwijderd. Citibank heeft dat tegoed van 53.000 klanten – volgens Brown „vooral armen en recent gestorven” – afgepakt zonder dit te melden en moet dat nu terugbetalen, inclusief 10 procent rente.