Windturbines vooral gevaarlijk voor vleermuizen

Rotterdam. Windturbines zijn waarschijnlijk nog gevaarlijker voor vleermuizen dan voor vogels. Vleermuizen blijken erg gevoelig voor de grillige luchtdrukwisselingen die aan de uiteinden van de molenwieken optreden. Die richten makkelijk fatale schade aan in hun longen. Dit is aannemelijk geworden na onderzoek aan bijna tweehonderd vleermuizen die dood werden aangetroffen in de buurt van Canadese windturbines. De resultaten zijn gepubliceerd in Current Biology .

Rond een windmolenpark in het zuidwesten van Alberta werden 188 verse kadavers van vleermuizen verzameld. Ze bestonden in hoofdzaak uit de Noord-Amerikaanse soorten Lasiurus cinereus en Lasionycteris noctivagans. De dieren waren kennelijk het voorafgaande etmaal slachtoffer geworden van de turbines, maar nog niet de helft had uitwendige verwondingen. Wel bleken bijna alle dieren (90 procent) bij autopsie inwendige bloedingen te hebben. Het vermoeden dat vleermuizen eerder het slachtoffer worden van drukeffecten dan van botsingen bestaat al een paar jaar. Vleermuizen zijn dankzij hun echolocatie uitstekend in staat objecten in het donker te vermijden, zeker als die objecten bewegen. Volgens de Wageningse onderzoeker Herman Limpens voelen vleermuizen die het slachtoffer werden van een turbine vaak vettig aan. ”Dat heeft ons al eerder het gevoel gegeven dat door plotselinge onderdruk vet naar buiten was getreden.”