Vopak verbetert resultaat

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak ligt op koers wat betreft de voor dit jaar voorspelde resultaten. Exclusief bijzondere posten steeg het bedrijfsresultaat in de eerste zes maanden van dit jaar met 12 procent tot 156,8 miljoen euro. De omzet steeg met 7 procent naar 453,9 miljoen euro, voornamelijk door de toegenomen opslagcapaciteit van het bedrijf, die met 4,5 miljoen kubieke meter toenam.

Ondanks de groeivertraging in de economie ontwikkelen de internationale markten zich positief voor Vopak. Het bedrijf constateert dat het gebruik van energie en vloeibare chemicaliën blijft stijgen en over grotere afstand wordt aangevoerd. Daardoor neemt het vervoer over zee toe en is vaker tijdelijke op- en overslag van oliegerelateerde producten nodig.

De grotere opslagcapaciteit resulteerde er in dat het bedrijf ook financieel beter presteerde. „We zijn niet afhankelijk van één factor”, zegt financieel bestuurder J. de Kreij. „We zitten ook in economisch iets mindere tijden daardoor nog boven de minimale stijging van het bedrijfsresultaat van 10 procent dat al in de outlook was opgenomen.”

Analisten hadden echter meer verwacht. In reactie op de cijfers daalde de koers vanochtend met ruim vier procent naar 39,60 euro.