Vleermuis trekt vaak de zee over

Rotterdam, 28 aug. De in Nederland algemene vleermuissoorten begeven zich geregeld tientallen kilometers ver uit de kust boven zee, vooral tijdens de voorjaars- en najaarstrek. Dat concludeert het zojuist verschenen tijdschrift Lutra van de Zoogdiervereniging VVZ. Tussen 1988 en 2007 werden op offshoreplatforms voor de kust 34 vleermuizen gevangen. Meestal betrof het ruige dwergvleermuizen (Pipistrellus nathusii). Het is onaannemelijk dat ze zich door een groot insectenaanbod boven zee lieten verleiden: de dieren hadden een afwijkend laag lichaamsgewicht. Het nieuws is verontrustend omdat de vleermuizen ook de gebieden doorkruisen waar grote windturbineparken zijn gepland. Eerder deze week werd bekend dat de dieren makkelijk slachtoffer worden van de grillige drukverlaging in het zog van snel draaiende windmolens.