Twee transplantaties van gezicht geslaagd

Rotterdam. De behandeling van de tweede en de derde patiënt in de geschiedenis die een gezichtstransplantatie hebben ondergaan, is voltooid. Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde een wetenschappelijke beschrijving. De patiënten zijn een 30-jarige Chinees die een groot deel van zijn gezicht miste door een aanval van een beer; en een 31-jarige Fransman wiens gezicht ernstig misvormd was door een aangeboren tumorziekte. Beide mannen ontvingen (in respectievelijk april 2006 en januari 2007) de onderste helft van het gezicht van een overledene. In december 2005 onderging de Française Isabelle Dinoire de eerste gezichtstransplantatie.

De twee nieuwe operaties duurden lang: vijftien uur in Frankrijk, achttien in China. Beide patiënten kregen te maken met afstotingsreacties en moesten de eerste maanden een zware cocktail van afweer onderdrukkende medicijnen slikken. Ook nu nog slikken ze middelen die immuunreacties remmen.