Top RBS kan maar beter vertrekken

De veranderingen in de raad van commissarissen van Royal Bank of Scotland (RBS) zijn beter dan niets. De Britse bank heeft drie grote namen bekendgemaakt, die haar team van niet-uitvoerende bestuursleden komen versterken. Maar na de onzalige, op het toppunt van de markt tot stand gekomen overname van ABN Amro hadden de aandeelhouders wel wat meer verdiend.

Op zichzelf zijn de nieuwe gezichten bemoedigend. Stephen Hester, momenteel topman van vastgoedconcern British Land en voorheen operationeel directeur bij de bank Abbey, brengt zijn brede Britse ervaring in.

Arthur Ryan, een vroegere topman van de Amerikaanse verzekeraar Prudential, voegt daar zijn Amerikaanse expertise aan toe. En John McFarlane, ex-topman van de Australia and New Zealand Banking Group en commissaris bij de bank Standard Chartered, doet hetzelfde voor Azië.

De drie nieuwe benoemingen en het opstappen van twee zittende bestuursleden zorgen ervoor dat de raad van commissarissen van RBS meer financiële deskundigheid herbergt, iets onafhankelijker is geworden en iets minder parochiaal Schots. Toch is dit niet waar het werkelijk om gaat.

RBS-topman Sir Fred Goodwin hield koppig vast aan een omvangrijke en slecht doordachte overname op het hoogtepunt van de cyclus, en werd vervolgens gedwongen tot de grootste claimemissie ooit in Groot-Brittannië om grofweg het bedrag binnen te halen – 12 miljard pond – dat hij volgens waarnemers te veel had betaald voor ABN Amro. De beurskoers van RBS is binnen een jaar tijd met 62 procent gekelderd. Amerikaanse banktopmannen werden de afgelopen maanden voor mindere vergrijpen de laan uitgestuurd.

Beleggers lijken te willen dat Goodwin lang genoeg aanblijft om de integratie van ABN Amro te kunnen voltooien en de schade te repareren die hij aan de balans van de bank heeft toegebracht. Maar een langer verblijf is niet noodzakelijk.

Sir Tom McKillop, de president-commissaris, mag dan verantwoordelijk zijn voor het aantrekken van de nieuwe commissarissen, op het cruciale moment is hij er niet in geslaagd zijn overoptimistische topman in toom te houden. Een nieuwe president-commissaris zou beter kunnensamenwerken met het contingent nieuwe, niet-uitvoerende bestuursleden. Dit zou een goede tijd zijn voor zo’n verandering bij RBS.

George Hay

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • George Hay