Thuisloos is het Stedelijk echt niet

In het hoofdredactioneel commentaar ‘Zwervend museum’ (nrc.next, 14 augustus) wordt gesteld dat het Stedelijk Museum de komende vijftien maanden thuisloos is, zich terugtrekt „als een clochard” in een bouwkeet en dat de vaste collectie tot de heropening nauwelijks te zien zal zijn. Het Stedelijk Museum is echter al sinds vier jaar een graag geziene gast in het prentenkabinet van het Van Gogh Museum, dit jaar zelfs met twee presentaties: topstukken van Malevich en ‘Druksels’ van Werkman.

De aanstaande sluiting van het Post CS gebouw gaf ook aanleiding voor De Nieuwe Kerk en het Van Gogh Museum, als collega-instellingen, het Stedelijk de gelegenheid te geven toonaangevende werken uit zijn collectie in twee grote tentoonstellingen te presenteren. Vanaf december 2008 is in De Nieuwe Kerk de expositie Heilig Vuur. Religie en spiritualiteit in de moderne kunst met werk van kunstenaars zoals Mondriaan, Chagall, Barnett Newman, Rothko, Gilbert & George en Marlene Dumas te zien. In de zomer van 2009 zullen in het Van Gogh Museum ongeveer 70 topstukken getoond worden in de expositie Avant-gardes ’20/’60.

Het valt zeker te betreuren dat het in het verleden niet gelukt is om voor het Stedelijk een meer geschikte locatie voor de langere termijn te vinden waar ook werken uit de collectie van vóór 1968 getoond kunnen worden. Maar bovenstaande en de plannen van het Stedelijk om in een bouwkeet het experiment aan te gaan in Amsterdam, laten zien dat het museum prominent aanwezig is in Amsterdam en vormt wat ons betreft een spannende en inspirerende opmaat naar de heropening van het vernieuwde Stedelijk Museum.

Axel Rüger

Directeur Van Gogh Museum

Ernst Veen

Directeur De Nieuwe Kerk

Brieven en opiniestukken graag onder vermelding van naam en woonplaats naar opinext@nrc.nl