Thaise betogers blijven op straat ondanks verbod

BANGKOK. De Thaise oproerpolitie heeft gisteren het kantoor van premier Samak Sundaravej omsingeld, waar duizenden betogers het aftreden van de regering eisen. Het is de grootste manifestatie tegen premier Samak tot nu toe. Leden van de Volksalliantie (PAD) protesteren al maanden tegen de regering, die volgens hen een voortzetting is van het bestuur van de twee jaar geleden afgezette premier Thaksin Shinawatra. Zij beschuldigen premier Samak Sundaravej van pogingen om de grondwet te veranderen, zodat de corruptieaanklachten tegen Thaksin ongeldig zouden worden. De oud-premier is onlangs naar Groot-Brittannië uitgeweken, terwijl een van de rechtszaken tegen hem en zijn echtgenote voor het Hooggerechtshof diende. Thaksin en Samak zijn populair bij de plattelandsbevolking, de PAD wordt vooral gesteund door de middenklasse in Bangkok en royalisten. ”We zijn bereid om de gevangenis in te gaan”, zei een van de leiders, Chamlong Srimuang tot de menigte. ”Als we vertrekken voordat de regering aftreedt, zijn we verslagen.” Op verzoek van de politie heeft een rechter gisteren arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen negen leiders van de PAD.