Thais protest houdt aan ondanks ban

De demonstranten die dinsdag het terrein rond het Thaise regeringsgebouw bezetten, weigeren te vertrekken, ondanks een bevel van de rechter. Premier Samak heeft zijn opdracht aan de politie om de actie op te breken vandaag ingetrokken, uit vrees voor escalatie.

„Ik heb de politie opgedragen de menigte niet uiteen te jagen, maar de mensen aan te moedigen om te vertrekken”, zei Samak vanuit het hoofdkwartier van het leger. Hij is daar dinsdag naartoe vertrokken toen de 10.000 bezetters hun intrek namen binnen de hekken van het regeringsgebouw. De Volksalliantie voor Democratie (PAD) eist het aftreden van de regering, omdat die een marionet zou zijn van oud-premier Thaksin Shinawatra, die twee jaar geleden na straatprotesten (door de PAD) met een staatsgreep werd verdreven.

„We zullen het regeringsgebouw niet verlaten”, zei PAD-leider en generaal buiten dienst Chamlong Srimuang vandaag. „Onze eisen blijven hetzelfde: het aftreden van de regering en het voorkomen van een grondwetswijziging.” De alliantie, die bestaat uit leden van de oude Thaise elite (royalisten, zakenlieden, academici) vreest dat Samaks Partij van de Volksmacht de grondwet zo wil veranderen dat de corruptieaanklachten tegen Thaksin ongeldig worden en hij zou kunnen terugkeren in de politiek.

De PAD heeft sinds mei op straat geprotesteerd tegen de regering. Thaksin is eerder deze maand naar Engeland gevlucht, terwijl het Hooggerechtshof een van de corruptiezaken tegen hem behandelde. Samak weigering Groot-Brittannië om Thaksins uitlevering te vragen heeft de woede bij de PAD vergroot.

Gisteren vaardigde een rechtbank negen arrestatiebevelen uit voor de bezettingsleiders – onder andere wegens hoogverraad – maar de politie heeft geen geweld durven gebruiken. Aanhangers hebben vannacht een menselijke keten om de leiders gevormd. Intussen hebben de demonstranten hun kamp opgeslagen op het terrein, en het omgeven met gewapende beveiligers. (AP, Reuters)