Televisie Voorkeur

In de voorlopig laatste aflevering van het consumentenprogramma De Kinderen van de Keuringsdienst duiken de kinderen in de wereld van de industriële kaas. (Foto).Kaas op de pizza, kaas op de lasagne en kaas op de cheeseburger, die kaas lijkt helemaal niet op de stukken kaas in de koelkast thuis. Ned.3, 21.55-22.25u.

actualiteiten

EénVandaag. Portret van de Nederlandse tassenontwerpster Hester van Eeghen. Zij laat zich inspireren door kunst en humor. Haar tassen zijn dan ook vooral te vinden op plaatsen als het Museum of Modern Art in New York. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Barack Obama moet vanavond de speech van zijn leven houden. Want juist nu hij als presidentskandidaat van de Democraten op het schild geheven wordt, lijkt hij in de landelijke peilingen terrein te verliezen aan John McCain. Kan hij het tij keren? Vraaggesprekken met bezoekers van de Democratische Conventie in Denver. Verder een reportage over de toename van het aantal verwaarloosde paarden. Steeds meer mensen kopen makkelijk een paard zonder zich bewust te zijn van de verzorging. Netwerk loopt mee met een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Mark Rutten over de nieuwe beginselverklaring van de VVD, verslag uit Denver van de Democratische Conventie en een portret van de overleden Amsterdamse oncoloog Tom Voûte. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Holland Doc: De bloedbruiloft (Le Maryaj Lenglensou). Onder de blote hemel, met een zeecontainer als podium, vindt in Haïti een opera-uitvoering plaats, die van dorp naar dorp trekt - zoals de middeleeuwse wagenspelen. De film volgt de ontwikkeling van de opera Le Maryaj Lenglensou, gecomponeerd door Iphares Blain op het libretto van Raoul Labuchin. De opera speelt zich af tegen het decor van de bloedige, nationale geschiedenis. Van de succesvolle slavenopstand die in 1804 tot onafhankelijkheid leidde en vervolgens eindigde in een nog altijd durende nachtmerrie. Lenglensou, de God van het Bloed, heeft zich in de lange bloedige geschiedenis van Haïti danig gemanifesteerd. De betrokken musici en technici zijn voor het eerst en waarschijnlijk voor het laatst bij toeval bij een operaproductie betrokken geraakt. Regie: Hans Fels. Ned.2, 22.45-23.40u.

informatief

Landroof. Nieuwe vierdelige reeks van een serie over het milieu. De aanleg van een industrieterrein of golfbaan of de kap van oude bomen kan de omgeving behoorlijk bederven. Op de website www.landroof.nl kan worden aangegeven welk stuk land, om wat voor reden dan ook, verziekt is of verziekt wordt. Victoria Koblenko en Puck Kniesmeijer nemen poolshoogte en kijken hoe het zo ver heeft kunnen komen. Afl.1 : Mooie principes, de open groene ruimte. Ze gaan op pad met een ‘rapporteur groene gebieden’, die vogeltjes, vleermuizen en planten turft om te kijken of de ecologische waarde van een gebied groot genoeg is om het een ‘groene status’ te verlenen. Daaraan voldoet het gebied tussen Drachten en Dokkum kennelijk niet. De Centrale As, een vierbaansweg, bepaalt hier de nieuwe kleur. Ned.2, 19.55-20.25u.

Who do you think you are. Programma over genealogie. Nieuwe reeks. Telkens staat één bekend persoon centraal, die op zoek gaat naar zijn herkomst. En passant wordt uitgelegd hoe je dat doet, je eigen stamboom uitpluizen. Vandaag met televisiepresentator Jerry Springer, wiens joodse ouders enkele dagen voor de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland naar Londen vluchtten. Springer ontdekt het lot van zijn grootmoeders, die de dans niet ontsprongen. BBC 2, 20.00-21.00u.

VPRO Thema: Mannen volgens vrouwen. Vrouwen construeren de ideale man anno 2008. Een levendige, bijna letterlijke montage van het even zo vaak verfoeide als ook beminde verschijnsel man. Vrouwen weten immers precies hoe de ideale man eruit zou moeten zien: de sexy minnaar, de lieve vader, de vlijtige werknemer, de attente collega, de betrokken baas, de goede vriend. De lieve, stoere, attente, slimme, charmante, rijke, sportieve, vruchtbare, zachte, sterke, betrouwbare, woeste, empathische, romantische, gespierde man. De man in al zijn aspecten, aan de hand van de verhalen, ervaringen, analyses, irritaties en liefdesverklaringen van vrouwen en meisjes. Laveren tussen lusten en lasten. Met o.a. bijdragen van schrijfster en filosofe Stine Jensen, cabaretière en zangeres Mylou Frencken die over haar ideale maar overleden man Bert Klunder praat, documentairemaakster Marijn Frank en wetenschapsjournalist Mark Mieras die zich laat photoshoppen tot de ideale man. Meerdere generaties vrouwen over de man als geliefde, vader van hun kinderen, broer, vriend, collega, baas en lekker ding. Ned.3, 20.30-21.55u.

Dr. Alice Roberts: Don’t die young. Reportageserie over de werking van het menselijk lichaam. In The Bones, Muscles and Joints is onder meer te zien hoe een verschoven wervel er uitziet en wat er gebeurt met gewricht dat door artrose is aangetast. BBC 2, 21.30-22.00u.

drama

Ashes to ashes. Nieuwe Britse politieserie rond DCI Gene Hunt. Speelt in de jaren 80 én in 2008. Afl.2: Als bommen de trouwerij van prins Charles en Diane dreigen te verpesten, moet Gene alle zeilen bijzetten om dit te voorkomen. Ned.2, 23.40-0.45u.

Sport

NOS Sportjournaal. Vierde deel van een vooruitblik op het voetbalseizoen: De eredivisie op weg naar de aftrap. Verder een reactie op de loting voor de Champions League. Ned. 3, 22.25-22.40u.