Te vroeg voor vaccinatie 12-jarige

Het is nog te vroeg om meisjes te vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Dat vinden wetenschappers van de academische ziekenhuizen in Rotterdam en Groningen. Zij schrijven vandaag online in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) dat ze tegen het voorgenomen vaccinatieprogramma „grote bezwaren” hebben.

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) maakte vorige maand bekend dat hij van plan is om twaalfjarige meisjes vanaf september 2009 tegen de ziekte te vaccineren. Hij volgde daarmee een advies op van de Gezondheidsraad van eerder dit jaar. Er komt, volgens het plan, ook een inhaalvaccinatie voor dertien- tot zestienjarigen.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus. Ruim tweehonderd Nederlandse vrouwen sterven per jaar aan de ziekte. Vaccinatie kan, naar verwachting, elk jaar honderd levens redden.

Volgens de wetenschappers uit Rotterdam en Groningen staat nog niet vast dat inenting kanker voorkomt, en is het niet zeker of zeldzame bijwerkingen bij meisjes uitblijven. Hoogleraar medische besliskunde Dik Habbema van het Rotterdamse Erasmus MC, een van de auteurs: „Als de overheid iets aanbiedt, moeten mensen erop kunnen vertrouwen dat het goed zit. Het is uitermate riskant om dat keurmerk in de waagschaal te stellen.”

De Gezondheidsraad beschreef die bezwaren ook, maar de minister en de Raad willen het effect van de vaccinatie in de praktijk volgen. De wetenschappers die nu kritiek leveren, willen eerst een groot onderzoek bij twaalfjarigen, en resultaten afwachten uit de Europese landen die vorig jaar al tot vaccinatie overgingen.

De auteurs benadrukken ook dat het vaccinatieprogramma duur is. De jaarlijkse kosten zouden 30 miljoen euro bedragen. Ook Minister Klink wil dat de vaccinatie alleen in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen wordt als de prijs per vaccin „drastisch” daalt. Op dit moment loopt de aanbesteding.

Het ministerie van VWS was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.