Talkshow Pauw en Witteman vanuit Uruzgan

Paul Witteman en Jeroen Pauw vertrekken binnenkort naar Afghanistan om een aflevering van hun talkshow in Kamp Holland te presenteren. Het nieuwe seizoen van Pauw & Witteman opent op 8 september met een special op locatie.

Deze aflevering wordt tevoren opgenomen. Medewerkers van het programma zijn al in Uruzgan om voorbereidingen te treffen. Het is ook denkbaar dat er meer dan één programma in Uruzgan wordt gemaakt.

Bij de presentatie van het nieuwe VARA-televisieseizoen in Amsterdam zei Witteman dat de talkshow een vorm van embedded journalistiek is: „Bij een praatprogramma heb je minder last van beperkingen door Defensie. Er is afgesproken dat informatie die mensen in gevaar brengt achteraf kan worden weggehaald. Maar als dat het geval is, zullen we het zeker melden.”

Voor de verslaggeving uit Uruzgan werkt Pauw & Witteman samen met de onafhankelijk opererende journalist Arnold Karskens. Die zal door hem samengestelde reportages aanleveren. Maar Karskens komt niet aan tafel zitten in Kamp Holland, omdat hij weigert te voldoen aan de voorwaarden die Defensie stelt om de legerbasis te mogen betreden.

Witteman zei in Uruzgan een schervenvest te zullen dragen. Zijn grootste zorg geldt echter de reis erheen per helikopter, omdat hij aan een lichte mate van vliegangst lijdt.

Het idee voor een programma in Uruzgan ontstond toen vorig seizoen een aantal uit Afghanistan teruggekeerde militairen te gast was. Die daagden de presentatoren uit om zelf eens te komen kijken, Witteman: „We vonden dat we die uitnodiging niet konden laten liggen.”

Ga voor andere plannen van de VARA voor het nieuwe seizoen naar nrc.nl/media