Siemens zet deur open voor staatsfondsen

Siemens staat open voor buitenlandse staatsfondsen die bereid zijn een langdurige deelname in het Duitse technologieconcern te nemen. Financieel directeur Josef Käser zegt vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times zo’n deelname „zeer te begroeten”.

Op dit moment is Siemens in gesprek met verschillende buitenlandse investeerders. De onderneming zou zichzelf tegen een mogelijke vijandige overname willen beschermen. Het aandeel Siemens is op de beurs van Frankfurt de afgelopen maanden steeds minder waard geworden, na een bedrijfsschandaal dat miljarden kostte, gevolgd door saneringen en reorganisaties. Het concern is in een reactie daarop op zoek naar nieuwe (groot)aandeelhouders en sluit daarbij zogeheten staatsfondsen niet uit. Dat zijn buitenlandse investeerders waarin de staat een meerderheidsbelang heeft.

Sinds zijn aantreden in 2006 heeft financieel directeur Josef Käser – die zich sinds een verblijf in Amerika Joe Kaeser laat noemen – vooral gesproken met investeerders uit de Golfstaten. „De landen in deze regio hebben zich efficiënt getoond in de omgang met hun kapitaal. Dat is iets waarvan we bij Siemens kunnen profiteren.” Siemens zou ook in contact staan met investeerders in andere landen, zoals Rusland.

De aandelen Siemens zijn nu nog voor ruim 6 procent in handen van de familie Von Siemens, 2,5 procent zit bij herverzekeraar Münchener Rück en 1,5 procent is eigendom van de verzekeringsmaatschappij Allianz. De rest is verspreid over talloze kleinere aandeelhouders.

De woorden van Käser komen op een pikant moment. Juist vorige week diende het kabinet van bondskanselier Angela Merkel een wetsvoorstel in dat Duitse ondernemingen die van strategisch belang voor de staat zijn, tegen buitenlandse overname of deelname beschermt. Vanaf 1 januari volgend jaar kan de overheid de deelname vetoën van meer dan 25 procent in Duitse bedrijven door investeerders van buiten de Europese Unie. Criterium voor een verkoopverbod is bedreiging van het openbare leven of de nationale veiligheid.

Het wetsvoorstel moet nog door de Bondsdag worden aangenomen. Als het zover is, is het nog maar de vraag of Siemens van strategisch belang wordt geacht voor de Duitse staat. In München en Berlijn wordt gespeculeerd over de vraag waarom het elektronicaconcern nu met zijn uitlatingen komt. Een reden zou kunnen zijn, zo heet het, dat het bestuur de nieuwe, voor buitenlandse investeerders mogelijk afschrikkende wet niet wil afwachten en de resterende maanden benut om ongehinderd op zoek te gaan naar vriendelijk gezinde (groot)aandeelhouders.