Roze mysterie

Je zou verwachten dat een wereldberoemde cocktail die in een wereldberoemde bar is uitgevonden op diezelfde plek nog precies die ingrediënten zou bevatten waarmee hij wereldberoemd is geworden. De Bellini werd rond 1940 uitgevonden door Giuseppe Cipriani, eigenaar van Harry’s Bar in Venetië. Officieel bestaat een Bellini sindsdien uit een deel gepureerde witte perzik en twee delen prosecco. Maar hoe kwam de Bellini die ik onlangs in Harry’s Bar dronk dan zo barbieroze?

Een witte perzik heeft een prachtig fluwelen velletje in alle schakeringen tussen rozerood en ivoor. Het vruchtvlees van een witte perzik heeft de kleur van verse room. Rondom de pit kan-ie weliswaar een beetje rood kleuren, zoals ook bij gele perziken het geval is. Maar wanneer je hem schilt, ontpit, pureert, zeeft en aanlengt met prosecco, houd je toch echt een blank drankje over.

De gerant van Harry’s Bar deed of zijn aristocratische neus bloedde toen ik ernaar informeerde. Dacht zeker dat ik gek was. Of kleurenblind. Daarom deed ik thuisgekomen wat literatuuronderzoek.

Allereerst mijn favoriete naslagwerk in dit soort zaken, The Savoy Cocktail Book: Barton Special Cocktail, Bass Wyatt Cocktail, Belmont Cocktail, Bennet Cocktail. Verdraaid, hij stond er niet in. Nogal wiedes niet, want The Savoy Cocktail Book stamt uit 1930. In die tijd dronk New Yorks high society Rickeys, Daisies, Slings, Shrubs, Smashes, Fizzes, Juleps, Cobblers and Fixes, maar was de Bellini nog niet geboren.

365 Cocktails, de complete gids voor de bereiding van cocktails (Veltman Uitgevers), daar moest ’ie toch wel in staan. En inderdaad, op nummer 335: schenk 30 ml perzikpuree, een scheutje perziklikeur of wodka met perziksmaak in een champagneglas en vul aan met champagne. Garneer met een stukje gekrulde perzikschil.

Ik heb het nooit gedronken, maar ik neem aan dat die perzikenlikeur royaal roze is en zodoende voor roze bubbels zorgt. Ik zou het persoonlijk nogal een desillusie vinden als Harry’s Bar haar wereldberoemde perzikencocktail bijkleurde met perzikenlikeur. Opeens vroeg ik mij af: was die allereerste Bellini, gemaakt van perzikenpuree en prosecco eigenlijk wel roze?

Omdat mijn cocktailbibliotheek uitgeput raakte, wendde ik mij tot Wikipedia. „Vanwege haar unieke roze kleur, welke Cipriani deed denken aan de kleur van de toga van een heilige in een vijftiende eeuws schilderij door de Venetiaanse kunstenaar Giovanni Bellini, noemde hij het drankje Bellini.”

Hoogstwaarschijnlijk was ik toch gek. Of kleurenblind. Hoe kon dat nu?

Toen zag ik, onderaan de wiki-pagina een linkje naar videojug.com/film/how-to-make-a-bellini-cocktail-2. Ik klikte, en binnen 30 seconden sloeg ik mijzelf voor mijn hoofd. Natuurlijk. De schil. De perzik wordt niet geschild.

Kleurenblind was ik niet, zelfs niet gek. Maar wel een beetje dom.

Janneke Vreugdenhil

Wat is jouw favoriete cocktail? Geef je recept op www.nrcnext.nl/kokenetc . Kijk op nrc.tv hoe Janneke een vinaigrette maakt.

    • Janneke Vreugdenhil