Nooit zicht op stunt

FC Twente verloor met 4-0 bij Arsenal in de voorronde van de Champions League.

De club van de Engelse coach Steve McClaren moet tevreden zijn met UEFA-Cup.

Douglas (rechts) probeert tevergeefs Bendtner van de bal te houden. Bendtner scoorde de 4-0. Foto AFP Arsenal's Danish Striker Nicklas Bendtner (L) vies with FC Twente's Brazilian Defender Douglas (R) during their third round, 2nd leg, UEFA Champions League qualifier match against FC Twente at the Emirates Stadium, London, England, on August 27, 2008. AFP PHOTO/Glyn Kirk
Douglas (rechts) probeert tevergeefs Bendtner van de bal te houden. Bendtner scoorde de 4-0. Foto AFP Arsenal's Danish Striker Nicklas Bendtner (L) vies with FC Twente's Brazilian Defender Douglas (R) during their third round, 2nd leg, UEFA Champions League qualifier match against FC Twente at the Emirates Stadium, London, England, on August 27, 2008. AFP PHOTO/Glyn Kirk AFP

FC Twente wist dat het gisteravond bij Arsenal zou moeten stunten om alsnog de groepsfase van de Champions League te bereiken. Maar na de 2-0 nederlaag twee weken geleden werd het gisteravond in Londen al snel duidelijk dat het team bezig was aan een een kansloze missie. Middenvelder Theo Janssen dreigde wel even flauwtjes met twee afstandsschoten, maar na de 1-0 van de jonge Fransman Samir Nasri in de 27ste minuut verdween het kleine beetje geloof in kwalificatie helemaal. Met goals na rust van William Gallas, Theo Walcott en Nicklas Bendtner werd het nog 4-0. FC Twente kan zich nu opmaken voor deelname aan het UEFA-Cuptoernooi.

Het slechte nieuws voor Twente begon al voor het duel in het Emirates Stadium. De dag voordien had het team verdediger Luke Wilkshire zien vertrekken naar Dinamo Moskou, en voor de wedstrijd viel ook doelman Sander Boschker geblesseerd uit. Hij werd vervangen door de jonge Bulgaar Nikolai Michailov. De zelden trefzekere Belg Stein Huysegems stond in de spits, wegens de blessure van Marko Arnautovic en de Europese schorsing van Blaise N’Kufo. Jeroen Heubach nam de plaats in van Wilkshire. Hij werd na rust op zijn beurt vervangen door Niels Wellenberg. Bij Arsenal kwamen Nasri en Cesc Fabregas opnieuw in de ploeg. Ook Robin van Persie kreeg een plaats in het basiselftal en werd in de tweede helft vervangen.

Atlético Madrid, met John Heitinga negentig minuten op het veld, maakte de 1-0 achterstand tegen Schalke 04 goed door een 4-0 zege. Olympique Marseille, waar Boudewijn Zenden 12 minuten speelde, plaatste zich na een 2-1 zege tegen Brann Bergen. Ook het Zwitserse FC Basel, Shakthar Donetsk en Dinamo Kiev uit Oekraïne, het Italiaanse Fiorentina, de Roemeense kampioen Steaua Boekarest (ten nadele van Galatasaray) en het Turkse Fenerbahçe bereikten de groepfase van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Liverpool, met Dirk Kuyt in de basis en Ryan Babel als invaller, bleef steken op 0-0 tegen de Belgische kampioen Standard Luik. De verlengingen waren nog bezig toen deze krant naar de drukker moest.

Wat deed Liverpool? Bekijk alle uitslagen op www.uefa.com