Mul met tomaat

Voor 2 personen400 gram mulfilets met vel4 eetlepels extra vergine olijfoliezeezout en versgemalen peper200 gram minipomodori of kerstomaatjes, doormidden gesneden2 eetlepels kapperappels

Laatst was ik op bezoek in Vancouver. Ik vind het vreemd dat er in een wereldstad als Vancouver, nota bene direct aan de kust van de Stille Oceaan, heel weinig viswinkels zijn. Bovendien is de keuze in die winkels ook nog eens erg beperkt. Maar het allerergste is, dat de vis heel vaak van dubieuze kwaliteit is. De wilde zalm is een uitzondering, omdat die altijd heerlijk is. Ook de schelp- en schaaldieren zijn meestal prachtig vers en goed van kwaliteit. Dit soort zeebanket is volop te koop. Overal zie je tanks vol levende spinkrabben, Dungeness-krabben en King crab. Ook zijn er tanks met verschillende soorten en maten levende garnalen. Op een avond hebben we met een grote groep uitgebreid genoten van zeven Dungeness-krabben (elk zo’n 3 tot 4 kilo) en een paar kilo grote garnalen. Gelukkig heeft mijn moeder de benodigde pannen voor het koken van deze reuzenkrabben, maar toch moest dat één voor één gebeuren. Na het koken trek je de poten en scharen eraf en snijd het lichaam in stukken. De lever wordt er zorgvuldig uitgeschept, zodat er roerei van gemaakt kan worden. Bijgerechten zijn een salade en warm brood voor het opnemen van alle sappen. Een droom van een maaltijd.

Dit recept zorgt ook voor een droom van een maaltijd. Kies als verse mullen niet verkrijgbaar zijn een andere stevige, smakelijke visfilet op het vel. Controleer of alle schubben van de mulfilets zijn geschraapt. Spoel de vis onder de koude kraan en dep hem goed droog.

Doe 2 eetlepels olijfolie in een ondiepe ovenschaal waar de visfilets naast elkaar in passen. Schik er de filets naast elkaar in en bestrooi ze met zout en peper.

Verdeel de minipomodori of kerstomaatjes gelijkmatig over de visfilets. Strooi er de kapperappels over. Sprenkel er de overgebleven olijfolie over en maal er nog wat peper over. Zet de schaal 15 tot 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Dien op met bijvoorbeeld gekookte nieuwe aardappels.

KIM MACLEAN

Morgen: Vijgenchutney

    • Kim Maclean