Mineraalinfuus tegen spasticiteit

rotterdam, 28 aug. Een infuus met magnesiumsulfaat voorkomt `mogelijk` dat te vroeg geboren kinderen spastisch worden, concluderen Amerikaanse medici vandaag in het medische tijdschrift The New England Journal of Medicine. Zonder zo`n infuus werd 3,5 procent van de baby`s `matig tot ernstig` spastisch wanneer ze zeer vroeg geboren werden (na 24 tot 31 weken zwangerschap); mét infuus was dat 2 procent. Al vijftien jaar loopt een discussie over de vraag of het mineraal magnesiumsulfaat, een middel tegen zwangerschapsvergiftiging, spasticiteit voorkomt. Van vier eerdere studies, de meeste kleiner dan deze, was er slechts één die dat aantoonde. Het moet nog wel worden uitgesloten dat kinderen die zonder magnesiumsulfaat spastisch worden, mét het middel overlijden.