Meer in bijstand door pardon

Het aantal mensen dat korter dan een jaar in de bijstand zit, is het afgelopen kwartaal na lange tijd weer gestegen. Dit aantal steeg met ruim 3 procent (1.500) tot 50.000. Tussen juli 2006 en juli 2007 was dit aantal nog met 20 procent gedaald. Dit blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde.

Het CBS wijt de stijging in de eerste plaats aan de pardonregeling voor vreemdelingen, die in juni 2007 in werking trad. „Ongeveer zesduizend mensen stroomden het afgelopen jaar uit de asielzoekersregelingen naar de bijstandsuitkeringen”, zegt CBS-econoom Michiel Vergeer. Volgens hem moeten de jongste cijfers ook worden opgevat als „oranje knipperlichtje”: een waarschuwing dat het „toch iets moeilijker wordt op de arbeidsmarkt”.

Het totale aantal bijstandsuitkeringen nam van juli 2007 tot juli 2008 af met ruim 7 procent (21.000 uitkeringen), maar daalde minder hard dan in de jaren hiervoor. In juli 2007 was het aantal mensen dat in de bijstand zat met bijna 10 procent gedaald. Deze trend begon in 2005, toen er 340.000 bijstandsgerechtigden waren. Nu ligt het aantal op 268.000, het laagste sinds 1981.

Volgens Vergeer is deze daling op de lange termijn het gevolg van het „effectieve beleid” dat gemeenten voeren sinds de Wet werk en bijstand in 2004 van kracht werd. Daarbij was de arbeidsmarkt tot vorige maand goed, zegt Vergeer. „Maar dat zegt niet dat het goed blijft gaan met Nederland. Economische crises zie je pas met vertraging terug op de arbeidsmarkt en met nog meer vertraging in de bijstandscijfers.”

Over het algemeen laten de cijfers een positieve ontwikkeling zien, zegt Vergeer. „De daling van langdurige bijstandsuitkeringen laat zien dat het niet gaat om een voorraad die je niet weg krijgt.”

Vergeer is vooral tevreden over de afname van het aantal uitkeringen voor jongeren onder 35 jaar. Die schrijft hij op de conto van het huidige kabinet. „Als je je op je 25ste bij de gemeente meldt voor een uitkering, krijg je tegenwoordig meteen begeleiding aangeboden bij het zoeken naar werk.” Het aantal jongeren tot 35 jaar in de bijstand daalde vorig jaar met 14 procent, van 69.000 in juli 2007 tot 60.000 in juli van dit jaar. Alleenstaande jongeren tot 21 jaar krijgen maandelijks 220 euro (netto). Alleenstaande bijstandsgerechtigden van 21 tot 65 jaar ontvangen 636,69 euro per maand.