KORT21

Windturbines vooral gevaarlijk voor vleermuizen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Windturbines zijn waarschijnlijk nog gevaarlijker voor vleermuizen dan voor vogels. Vleermuizen blijken erg gevoelig voor de grillige luchtdrukwisselingen die aan de uiteinden van de molenwieken optreden. Die richten makkelijk fatale schade aan in hun longen. Dit is aannemelijk geworden na onderzoek aan bijna tweehonderd vleermuizen die dood werden aangetroffen in de buurt van Canadese windturbines. De resultaten zijn gepubliceerd in Current Biology .

Rond een windmolenpark in het zuidwesten van Alberta werden 188 verse kadavers van vleermuizen verzameld. Ze bestonden in hoofdzaak uit de Noord-Amerikaanse soorten Lasiurus cinereus en Lasionycteris noctivagans. De dieren waren kennelijk het voorafgaande etmaal slachtoffer geworden van de turbines, maar nog niet de helft had uitwendige verwondingen. Wel bleken bijna alle dieren (90 procent) bij autopsie inwendige bloedingen te hebben. Het vermoeden dat vleermuizen eerder het slachtoffer worden van drukeffecten dan van botsingen bestaat al een paar jaar. Vleermuizen zijn dankzij hun echolocatie uitstekend in staat objecten in het donker te vermijden, zeker als die objecten bewegen. Volgens de Wageningse onderzoeker Herman Limpens voelen vleermuizen die het slachtoffer werden van een turbine vaak vettig aan. „Dat heeft ons al eerder het gevoel gegeven dat door plotselinge onderdruk vet naar buiten was getreden.”

Twee transplantaties van gezicht geslaagd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De behandeling van de tweede en de derde patiënt in de geschiedenis die een gezichtstransplantatie hebben ondergaan, is voltooid. Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde een wetenschappelijke beschrijving. De patiënten zijn een 30-jarige Chinees die een groot deel van zijn gezicht miste door een aanval van een beer; en een 31-jarige Fransman wiens gezicht ernstig misvormd was door een aangeboren tumorziekte. Beide mannen ontvingen (in respectievelijk april 2006 en januari 2007) de onderste helft van het gezicht van een overledene. In december 2005 onderging de Française Isabelle Dinoire de eerste gezichtstransplantatie.

De twee nieuwe operaties duurden lang: vijftien uur in Frankrijk, achttien in China. Beide patiënten kregen te maken met afstotingsreacties en moesten de eerste maanden een zware cocktail van afweer onderdrukkende medicijnen slikken. Ook nu nog slikken ze middelen die immuunreacties remmen.

Stamcellen uit tand

Tokio. Menselijke cellen met de eigenschappen van embryonale stamcellen zijn te kweken uit verstandskiezen van een tien jaar oud meisje. Japanse onderzoekers maakten bekend dat zij daarin geslaagd zijn. De methode trekt de aandacht omdat die het winnen van stamcellen uit menselijke embryo’s omzeilt. Nog niet bekend is tot welke weefsels de cellen uit de tand zich ontwikkelen. (AFP)