Koninklijke lintjes voor olympische kampioenen

De Nederlandse olympische kampioenen zijn gisterochtend in Den Haag koninklijk onderscheiden. De meeste winnaars werden door de koningin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze kregen hun lintje overhandigd door Jet Bussemaker, de staatssecretaris van Sport.

Niet alle winnaars van goud kregen een lintje. Anky van Grunsven was al eens onderscheiden, en bij de ploegsporten kregen alleen de aanvoersters Minke Booij (hockey) en Yasemin Smit (waterpolo) een lintje. Na de overhandiging van de lintjes werden alle olympische medaillewinnaars ook ontvangen door de koningin op Paleis Huis den Bosch.

Na het bezoek aan koningin Beatrix werden de sporters in een open bus door de stad Den Haag gereden. Daarbij werden ze volgens de organisatie toegejuicht door 25.000 fans. Mensen die niet de straat opkwamen, hingen uit de ramen van de kantoorgebouwen om toch een glimp op te vangen van de medaillewinnaars.

Na de tocht werden de sporters ook nog toegesproken door premier Jan Peter Balkenende. Hij prees vooral de prestaties van de Nederlandse vrouwen in Peking. Zij waren goed voor zes van de zeven gouden medailles. „Het was fantastisch om zoveel oranje girlpower te zien”, aldus de premier. Ook de prestatie van Maarten van der Weijden, die kanker overwon en daarna goud won, sprong eruit voor Balkenende. „Niemand zal hem ooit vergeten”, sprak hij over de openwaterzwemmer. (ANP)