Kabinet wijst plan van DNB voor het aardgasfonds af

Den Haag. Het kabinet ziet niets in het voorstel van De Nederlandsche Bank om de opbrengsten uit aardgas in een fonds onder te brengen buiten de lopende rijksbegroting, zodat politici er niet over kunnen beschikken. ”Het idee achter het voorstel is dat het geld niet mag worden verjubeld. Dat gebeurt in de huidige opzet ook niet”, zei minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) dinsdag in een reactie. Ook minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) voelt niets voor een andere omgang met de gasbaten. Volgens een studie van De Nederlandsche Bank bestaat nu het risico dat gasbaten worden ingezet voor politiek beleid, omdat de opbrengsten grotendeels in de begroting worden ondergebracht. Door de gasbaten in een vermogensfonds of staatsfonds onder te brengen, kan volgens de bank worden voorkomen dat politici in de verleiding komen het geld te gebruiken voor verlaging van de belastingen of verhoging van de uitgaven.