IJsland viert zilver handbal als goud

De IJslandse handbalploeg die op de Olympische Spelen in Peking een zilveren medaille won, is gisteren groots onthaald in Reykjavik. Volgens de politie waren 30.000 mensen – bijna 10 procent van de IJslandse bevolking – uitgelopen om de mannen toe te juichen bij een rondrit door het centrum, gevolgd door een huldiging. President Olafur Ragnar Grimsson onderscheidde de spelers met het ridderschap in de Orde van de Valk. De aanvoerder, de trainer en de manager van de handbalbond kregen het grootkruis in deze orde, een zeldzaam eerbetoon. Grimsson sprak eerder al van het grootste succes in de IJslandse sportgeschiedenis, ook al verloor de ploeg zondag in de finale, van Frankrijk (28-23).

De zilveren olympische medaille was de eerste die IJsland in een teamsport heeft gewonnen. Individuele IJslanders haalden in het verleden een zilveren en twee bronzen medailles. Na de gewonnen halve finale tegen Spanje haalde de handbalploeg de voorpagina van The New York Times. De verslaggever legde de lezers uit dat handbal, de populairste sport in IJsland maar onbekend buiten Europa, „een soort van lacrosse zonder sticks” is of „basketball met goals in plaats van baskets”. De Sydney Morning Herald in Australië omschreef handbal als „waterpolo boven de grond”.

    • Jan Gerritsen