HBO moet 10,2 miljoen betalen

De Hogeschool van Utrecht moet een bedrag van 10,2 miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald in het hoger beroep dat de hogeschool had aangespannen. Het gaat om rijksbijdragen uit de jaren 2000 tot en met 2003. Het ministerie claimde dat de hogeschool te veel geld van het Rijk had ontvangen omdat ze Belgische studenten die een cursus volgden, ten onrechte had meegeteld als ‘echte’ studenten voor wie de vergoeding hoger is. De rechtbank verklaarde een eerder beroep van de hogeschool ongegrond. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk. De zaak maakt deel uit van wat ‘de hbo-fraude’ is gaan heten. Het ministerie van Onderwijs eiste in 2005 een bedrag van 108 miljoen euro aan te veel betaalde bijdragen terug van 62 universiteiten, hogescholen en mbo-scholen. Van dit bedrag kreeg het ministerie al 29 miljoen euro terug. (NRC)