Gen ontdekt voor kinderkanker

Rotterdam, 28 aug. Onderzoekers heb een genmutatie ontdekt die in verband wordt gebracht met kanker van het zenuwstelstel bij kinderen (Nature, 25 augustus). Jaarlijks overlijden zo`n honderd kinderen tussen de twee en vijftien jaar aan de gevolgen van kanker; 15 procent van hen had neuroblastoom. Nu het kankergen gelokaliseerd is, zou een gentherapie voor neuroblastoom ontwikkeld kunnen worden. Ook wordt het mogelijk om families te screenen op het gen. In 1 procent van alle gevallen van neuroblastoom is sprake van een erfelijke variant. De wetenschappers onderzochten het genoom van 194 familieleden van personen met neuroblastoom. Twaalf procent bleek een gemuteerd ALK-gen te hebben. Bij 491 gevallen van niet-erfelijke neuroblastoom die ze vervolgens onderzochten, bleek dat bijna vijfentwintig procent te zijn.