Gemeente grijpt in bij crisis jeugdzorg A’dam

De omstreden directeur Wiel Janssen van Bureau Jeugdzorg Amsterdam stapt op na ingrijpen van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs, PvdA). Dat heeft Asscher gistermiddag in een brief aan de gemeenteraad gemeld. Bureau Jeugdzorg zit al langer in de problemen.

Asscher heeft Bureau Jeugdzorg een schriftelijke aanwijzing gegeven, met als doel de veiligheid van de kinderen te waarborgen. „Die bevoegdheid heeft Asscher als voorzitter van de hoogste toezichthouder in de regio; dat de bevoegdheid wordt gebruikt is tamelijk uniek”, zei Asschers woordvoerder.

Directe aanleiding voor de aanwijzing is het feit dat kinderen niet meteen een gezinsvoogd krijgen toegewezen. De wet bepaalt dat een probleemkind binnen vijf dagen na de uitspraak van de rechter een gezinsvoogd moet krijgen. Op verzoek van Asscher voert de Inspectie Jeugdzorg nu een ‘quick scan’ uit met de vraag of dit ook snel genoeg gebeurt. De inspectie brengt volgende maand verslag uit. Bovendien zal Asscher intensief overleg voeren met de raad van toezicht. Daarbij wordt vooral gekeken hoe snel de wachtlijsten worden verkleind.

De crisis bij Bureau Jeugdzorg duurt al enige tijd. De ondernemingsraad en de vakbonden zegden anderhalve maand geleden namens het personeel het vertrouwen op in de directie. Het personeel vindt dat de werkdruk hoog is en ervaart een slechte werksfeer. Ook zijn er financiële problemen.

Bij het Amsterdamse bureau jeugdzorg kwamen al eerder problemen aan het licht. De Rekenkamer Amsterdam stelde begin dit jaar dat de organisatie in 2005 en 2006 circa 2 miljoen euro, bedoeld voor jeugdhulp, had opgepot. Ook ontstond ophef over de honderdduizenden euro’s aan afkoopsommen die de afgelopen jaren zijn uitgekeerd aan vertrekkende (interim-)managers.

Janssen blijft in functie totdat er een nieuw interim-directeur is gevonden.

    • Karel Berkhout