Geheimzinnigheid in zaak-Holleeder

Commotie en geheimzinnigheid. Het hoger beroep in de zaak tegen Willem Holleeder ging vandaag verder in de sfeer waarin de zaak in eerste aanleg eindigde.

De commotie betrof de oudste raadsheer van het Hof, mevrouw Gonggrijp. Een van de getuigen in de zaak is getrouwd met de nicht van de echtgenoot van Gonggrijp, zo meldde het hof bij aanvang van de zitting. De getuige is Dennis Prins, een oude zakenrelatie van Willem Endstra. Holleeder werd in december 2007 onder andere veroordeeld voor afpersing van Endstra.

Geheimzinnig was het verzoek van de advocaten van Holleeder aan een van de raadsheren van het hof om zich te verschonen. Het Amsterdamse hof, dat door een gebrek aan rechtbankcapaciteit in de hoofdstad zitting hield in Rotterdam, besloot op verzoek Holleeders advocaat Stijn Franken om die vragen in beslotenheid te behandelen. „Deze zaak is met zoveel publiciteit omgeven dat alles wordt uitvergroot”, aldus Franken. „We willen een toelichting geven achter gesloten deuren om de persoonlijke levenssfeer van de leden van het hof te beschermen.”

Holleeder hoorde het allemaal stoïcijns aan. Gekleed in de gebruikelijke zwarte pantalon, zwarte schoenen en sokken en een wit geruit overhemd, zat hij ogenschijnlijk ontspannen te luisteren. De Heineken-ontvoerder oogde fris, ondanks de diepe groeven in zijn gezicht. „Voor een hartpatiënt ziet hij er goed uit”, meende een bezoeker.

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep begint op zijn vroegst eind november. Naast Holleeder staan nog zes andere verdachten in hoger beroep terecht. Zij werden veroordeeld voor afpersing, witwassen en verbodenwapenbezit.

Meer over de zaak-Holleeder: nrc.nl/binnenland

    • Jan Meeus