Gaap, Mohammed, zou je denken, bedenk eens wat nieuws

Het dreigde weer even heel erg komkommertijd te worden in Nederland, maar toen diende Mohammed Enait zich gelukkig aan, een grote, bebaarde moslim met een gebreid mutsje die graag klantmanager wilde worden bij de Sociale Dienst in Rotterdam, maar niet werd aangenomen omdat hij vrouwen geen hand wil geven.

Gaap, Mohammed, zou je denken, bedenk eens wat nieuws. Vrouwen geen hand geven, dat is zo 2007, dat is zo Rita Verdonk, dat is zo oude imam. Weiger eens wat anders – knipogen, bijvoorbeeld, of ‘hoi’ zeggen als afscheidsgroet.

Ik zou dus verder geen enkele aandacht aan dit onderwerp besteden – tenslotte zijn vorig jaar al maandenlang hele kranten en nieuwsbulletins gegaan over de paar moslims in Nederland die vrouwen geen hand willen geven – als Mohammed Enait niet zo verschrikkelijk vermakelijk was. Ik verdenk hem er zelfs van dat hij expres heeft gesolliciteerd op die baan als klantmanager, gewoon, zodat hij in het nieuws zou komen. En nu, in komkommertijd, met een tekort aan interessante mensen die geen sporter zijn, krijgt Mohammed alle aandacht.

En terecht. Want zoals Mohammed praat, bij Nova, bij Knevel & Van den Brink, in alle actualiteitenprogramma’s, zo praten weinig mensen.

Voor bijna alles heeft Mohammed een speciale, deftige en deels onbegrijpelijke zegswijze. Zo noemde hij Rita Verdonk bij Knevel niet gewoon ‘Rita’ maar ‘de patroonheilige van de witte supremacisten’. Hij zegt niet ‘u bent gek’, maar ‘u heeft een verstoord geestesprofiel’. Hij roept niet: ‘polariseer niet zo!’, maar: ‘u bent bezig de maatschappij op te delen in bipolaire conceptualisaties!’. Hij zegt niet: ‘ik heb in april een boekje geschreven’, maar: ‘in april heb ik een chef d’oeuvre afgescheiden’. En in plaats van ‘dat is al twintig jaar geleden’, zegt Mohammed liever: ‘dat is al twintig jaar geleden en toen speelde ik in de zandbak met Henk, Patrick en Anil’.

Henk, Patrick en Anil. Hoe kómt hij erop? Het lijkt wel de titel van een multicultureel verantwoorde NPS-serie. Een verzoek: mag Mohammed Enait het volgende Dictee schrijven? Ik denk dat dat het moeilijkste en leukste dictee aller tijden wordt.

Mohammed sprak in zijn discussie met Rita Verdonk slechts één zin uit die begrijpelijk, kort, en ook heel erg waar was. Rita Verdonk kondigde aan dat zij een wet wil waarin staat wat ‘onze Nederlandse fatsoensnormen’ zijn. En aan die normen moet dan iedereen zich houden.

‘Dat is krankjorum,’ zei Mohammed.

    • Aaf Brandt Corstius