Fortis boos op Rabo

De uitspraken van Rabobank gisteren dat er miljarden euro’s aan spaargeld van Fortis naar Rabobank zijn gestroomd, zijn bij de bank-verzekeraar bijzonder slecht gevallen.

Een woordvoerder van Fortis noemt de uitspraken van financieel bestuurder Bert Bruggink van Rabobank „hoogst onverantwoordelijk” . De opmerkingen „vormen een gevaar voor de stabiliteit van het financiële systeem” in Nederland. „Ze impliceren dat geld bij Fortis, een van de grootste financiële instellingen van Nederland, niet veilig staat”.

Rabobank meldde gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat in de afgelopen twee maanden zo’n 6,3 miljard euro aan ‘toevertrouwde middelen’ was binnenkomen. Het gros daarvan is volgens Bruggink afkomstig van Fortis. Hij had daar in een toelichting in deze krant ook een verklaring voor. „Klanten zetten hun geld graag bij een bank waar het veilig staat, en ze moeten er ook van op aan kunnen dat ze het er ook weer vanaf kunnen halen.”

Fortis heeft haar grieven ook aan Rabobank zelf meegedeeld. Rabobank wil niet op de zaak ingaan. Over het verlies aan spaartegoeden herhaalt Fortis wat topman Herman Verwilst daar vorige week over zei: „Er is geen sprake van een significante uitstroom.”