Eureko boekt 1,3 miljard af door crisis

De malaise op de financiële markten heeft de beleggingsportefeuille van verzekeringsconcern Eureko flink aangetast. Over de eerste helft van dit jaar heeft het bedrijf 1,3 miljard euro moeten afschrijven.

Dat heeft het moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer, Achmea en Interpolis vanochtend bekendgemaakt. De aanhoudende onrust op de financiële markten zorgde daarnaast voor een winstdaling van bijna 80 procent. Vergeleken met de eerste zes maanden van vorig jaar daalde de nettowinst van 561 tot 124 miljoen euro. Een groot deel van de afboekingen komt voor rekening van Eureko’s belang in de beursgenoteerde Portugese bank BCP. In juli had Eureko al aangekondigd hierop bijna 485 miljoen euro te moeten afschrijven. Die post blijkt nu te zijn opgelopen tot 536 miljoen.

Eureko is niet beursgenoteerd. Het concern is in handen van Rabobank en Vereniging Achmea.

Slechts een deel van de afboekingen op de beleggingsportefeuille, 172 miljoen euro, is ten koste van de winst-en-verliesrekening gegaan. Volgens de huidige boekhoudregels moeten alle waardeverminderingen van beleggingen volledig met het eigen vermogen worden verrekend. Via de winst-en-verliesrekening hoeven alleen „duurzame of significante dalingen” te lopen, zei financieel directeur Gerard van Olphen in een toelichting. Als beurskoersen blijven dalen, rekent Eureko voor de tweede helft van dit jaar op verdere „aantasting van de winst”.

De negatieve invloed van de beleggingen komen vooral uit het levensverzekeringsbedrijf van Eureko. Daar verschrompelde het bedrijfsresultaat (winst voor belastingen) met bijna 96 procent tot 14 miljoen euro. Het schadebedrijf zag het resultaat met 30 procent dalen. De grootste kostenpost van het schadebedrijf in Nederland bedroegen de claims van het in mei afgebrande universiteitsgebouw in Delft en de hagelbui eind juni in delen van Oost-Nederland.

Per saldo stegen de totale inkomsten van Eureko met 21 procent tot bijna 11 miljard euro.

Lees meer over afboekenop nrc.nl/kredietcrisis