Dode Zee-rollen op het internet

De tweeduizend jaar oude Dode Zee-rollen, de oudst bekende versie van de Hebreeuwse bijbel, worden gedigitaliseerd om op internet te zetten. Dat heeft de Israel Antiquities Authority gisteren bekend gemaakt. Doel is om de bronnen toegankelijk te maken voor een groot publiek; een van de kritiekpunten is altijd geweest dat alleen een beperkte groep wetenschappers toegang tot de rollen heeft gehad. Het fotograferen van de duizenden fragmenten, verdeeld over ongeveer negenhonderd verschillende documenten, zal naar verwachting enkele jaren duren. De Dode Zee-rollen verhalen over het leven van de joden en de eerste christenen tijdens het leven van Jezus. De eerste rollen werden in 1947 bij toeval gevonden in een grot in Qumran, Jordanië. De vinder was een jonge bedoeïenherder die een schaap wilde vangen. (AP, Reuters)

Meer over de Dode Zee-rollen op www.antiquities.org.il