Cyprioten en Wit-Russen bij voetbalelite

Dirk Kuijt zweeft naar de bal voor Liverpool in het duel met Standard Luik dat hij besliste. Foto AFP Liverpool's Dutch forward Dirk Kuyt (R) controls the ball in front of Standard Liege's Senegalese defender Mohamed Sarr during their Champions League third qualfying round second leg football match at Anfield, in Liverpool, north-west England, on August 27, 2008. AFP PHOTO/ANDREW YATES AFP

Anorthosis Famagusta van Cyprus en BATE Borisov uit Wit-Rusland zijn de komende maanden te zien tussen de topclubs van Europa in de Champions League, FC Twente en Schalke 04 niet.

FC Twente was gisteravond kansloos in de return van het kwalificatietoernooi tegen Arsenal (4-0). Geen moment had het team uit Enschede kans de thuis opgelopen 2-0 achterstand goed te maken. Middenvelder Theo Janssen dreigde wel even flauwtjes met twee afstandsschoten, maar na de 1-0 van de jonge Fransman Samir Nasri in de 27ste minuut verdween het geloof in kwalificatie helemaal. Met goals na rust van William Gallas, Theo Walcott en Nicklas Bendtner werd het nog 4-0. FC Twente kan zich nu opmaken voor het UEFA-Cuptoernooi.

Het slechte nieuws voor Twente begon al voor het duel in het Emirates Stadium. Dinsdag had het team verdediger Luke Wilkshire zien vertrekken naar Dinamo Moskou, en voor de wedstrijd viel doelman Sander Boschker geblesseerd uit. Hij werd vervangen door de jonge Bulgaar Nikolai Michailov. De zelden trefzekere Belg Stein Huysegems stond in de spits, wegens de blessure van Marko Arnautovic en de Europese schorsing van Blaise N’Kufo. Jeroen Heubach nam de plaats in van Wilkshire. Hij werd na rust op zijn beurt vervangen door Niels Wellenberg. Bij Arsenal werd Robin van Persie in de tweede helft vervangen.

Anorthosis Famagusta is verrassend op het hoogste niveau actief, als eerste vertegenwoordiger van Cyprus ooit. Na de 3-0 thuis werd de return tegen Olympiakos Piraeus in Athene slechts met 1-0 verloren. Het doelpunt was van de Argentijn Fernando Belluschi.

BATE Borisov plaatste zich voor de groepsfase dankzij een gelijkspel tegen het Bulgaarse Levski Sofia. Borisov is de eerste club uit Wit-Rusland die daarin slaagt. De heenwedstrijd had BATE gewonnen met 1-0.

Dirk Kuijt voorkwam een dramatische internationale start van Liverpool in het nieuwe seizoen. Hij maakte na 208 minuten voetbal in de verlenging de bevrijdende treffer tegen Standard Luik. De Belgen leken ondanks de onophoudelijke Engelse aanvallen opnieuw met 0-0 lang weg te komen om hun geluk te beproeven in de strafschoppenreeks. Ryan Babel viel in bij Liverpool.

John Heitinga vormde met de Tsjechische international Tomas Ujfalusi het sterke hart van Atletico. Hij kwam niet in problemen tegen Schalke 04, de ploeg van trainer Fred Rutten die in Gelsenkirchen met 1-0 had gewonnen. De Argentijnse spits Sergio Agüero had die achterstand snel goedgemaakt. Na rust scoorde Diego Forlan 2-0. In de slotfase verzekerden Luis Garcia en Maxi Rodriguez (strafschop) de verdiende zege.