Cramer laat steun onderzoeken

Minister Cramer (Milieu, PvdA) laat adviesbureau Ernst & Young een onderzoek uitvoeren naar de vraag of zij in 1986 een steunbetuiging aan het actieblad Bluf! heeft getekend. Van belang is hoe de advertentie tot stand kwam en hoe haar naam in de advertentie is gekomen, zegt haar woordvoerder. Het onderzoek moet dinsdag gereed zijn. Cramer zal dan waarschijnlijk in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven. Dat zei ze gisteren na afloop van kabinetsbesprekingen over de begroting voor 2009.

De naam van Cramer, destijds voorzitter van Milieudefensie, stond in juni 1986 – verkeerd gespeld – in een advertentie waarin het blad Bluf! werd gesteund, zo werd afgelopen dinsdag bekend. Bluf! publiceerde destijds documenten over plannen voor nieuwe kerncentrales die een jaar eerder waren buitgemaakt bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken. Het onlangs afgetreden Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) was bij de inbraak en Bluf! betrokken. De 178 ondertekenaars van de advertentie verzetten zich tegen de strafrechtelijke vervolging van het blad.

Cramer verklaarde zich dinsdag niet te herinneren dat zij de steunbetuiging had getekend. Zij kon zich „niet voorstellen” dat zij zelf de advertentie ondertekend heeft, omdat haar naam verkeerd was gespeld: Jaqueline Kramer in plaats van Jacqueline Cramer.

„Ik maakte deel uit van een zeer geweldloze organisatie. Ik heb niets te verbergen”, zei Cramer gistermiddag. Milieudefensie behoorde volgens haar tot de stroming die uitging van de democratische aanpak en niet was gericht op confrontatie en geweld.

Ze zegt alle feiten op een rij te willen hebben voordat ze uitleg in de Tweede Kamer geeft. De VVD en de PVV eisen opheldering van de minister. Waarschijnlijk komt er dinsdag een spoeddebat over de kwestie.

Op de vraag of er sprake is van een heksenjacht op linkse activisten uit de jaren tachtig, zei Cramer: „Daar ga ik niet in mee. Als mensen vragen hebben over mijn verleden dan wil ik die graag beantwoorden.”

Bekijk de advertentie op nrc.nl/binnenland