BAM verkoopt fors minder nieuwbouw

De woningverkoop van bouwer BAM is met 30 procent gedaald. BAM-topman Van Oosten: „De kredietcrisis laat de vastgoedmarkt niet onberoerd.”

Dat zei de bestuursvoorzitter van de grootste bouwer van Nederland vandaag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. In de eerste zes maanden van dit jaar verkocht BAM 1.600 nieuwbouwwoningen uit eigen productie. Vorig jaar was dit nog 2.300, een daling van 30 procent. BAM verwacht niet het verschil te kunnen compenseren in de tweede helft van het jaar. De winst voor belasting van de vastgoeddivisie daalde naar 39,8 miljoen over het afgelopen half jaar van 48,4 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

„De markt verandert en de verkopen vertragen”, stelde Van Oosten. Volgens BAM zijn banken strenger met het financieren van hypotheken en willen consumenten pas een nieuw huis kopen als hun huidige woning is verkocht. Van Oosten verwacht geen Spaanse of Amerikaanse toestanden, waar de huizenmarkt is ingestort. Van Oosten: „De verkopen vallen terug maar de onderliggende vraag blijft bestaan.” Die onderliggende vraag komt voort uit het structureel tekort aan woningen, schrijft BAM in een toelichting op het cijferbericht.

Ondanks de mindere resultaten van de vastgoeddivisie boekte BAM 131 miljoen euro winst, 10 procent meer dan in de eerste twee kwartalen van vorig jaar. Ook de omzet steeg met 10 procent naar 4,2 miljard euro.

Vooral de bouwdivisie boekte een beter resultaat dan een jaar geleden. De winst voor belasting steeg van 48,3 miljoen in de eerste twee kwartalen van vorig jaar, naar 70,9 miljoen over dezelfde periode dit jaar. De winstgroei werd behaald door de bouwdivisies in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België en – minder – Duitsland.

Volgens BAM heeft de bouwdivisie in Nederland nog geen last van de teruglopende woningmarkt. Wel houdt de margedruk aan. Die wordt veroorzaakt door hoge grondstofprijzen en hoge kosten van onderaannemers. BAM verwacht dat voor de Nederlandse bouwdivisie een verschuiving zal plaatsvinden van nieuwbouw naar grote renovatieprojecten van al bestaande woningen.

In maart maakte BAM bekend te overwegen hun 21,5 procent belang in baggeraar Van Oord te verkopen. Momenteel is BAM in onderhandeling met de de overige aandeelhouders van Van Oord: de investeringsmaatschappij van de familie Van Oord en de investeringsmaatschappij NPM Capital. „Wij onderhandelen over de overdracht van de aandelen en de hoogte van de koopsom”, lichtte Van Oosten toe. „Aan het einde van het jaar verwacht ik meer nieuws.”