Ayurvedapillen bevatten te veel lood en kwik

Rotterdam, 28 aug. Een op de vijf via internet gekochte Ayurvedische (traditioneel Indiase) geneesmiddelen bevat meer lood, kwik en/of arseen dan het dagelijks toelaatbare maximum. Dat hebben onderzoekers vastgesteld in een steekproef van 193 van deze medicijnen, alle voor oraal gebruik en besteld via internet zonder dat de 37 verschillende fabrikanten van het onderzoek afwisten. In Ayurveda worden kruiden soms bewust gemengd met mineralen (zoals mica), edelstenen (zoals parels) en ook met potentieel giftige metalen, een praktijk die rasa shastra heet. In de in India vervaardigde rasa shastra-medicijnen liep het lood- en kwikgehalte soms op tot 10.000 maal de acceptabele hoeveelheid. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of the American Medical Association, gisteren online.