Afkeuring Russisch optreden Kaukasus

De G7, de groep van rijke ïndustrielanden, heeft de Russische erkenning van de Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke staten scherp veroordeeld. China en Centraal-Aziatische landen, die samenwerken met Rusland in de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, ondersteunden de Russische erkenning niet.

Een verklaring van de G7– Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten – stelde gisteren dat de Russische erkenning van de twee regio’s „vragen oproept” over Moskou’s „betrokkenheid bij vrede en veiligheid in de Kaukasus”. Rusland trad in 1998 toe tot de G7, die sinds dat jaar officieel G8 heet. De verklaring van de oude G7-landen geldt als een waarschuwing aan Moskou over de rol van het land binnen de groep. In de tekst veroordeelt de G7 „het mede-G8 lid” Rusland.

De Russische president Dmitri Medvedev voerde vandaag overleg met de leiders van China, Kazachstan, Kirgizië , Oezbekistan en Tadzjikistan in de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe. De Shanghai Organisatie sprak in een verklaring weliswaar steun uit voor een „actieve rol” van Rusland in „vredesoperaties” in het gebied. Maar de tekst bevatte geen steun voor de Russische erkenning van Zuid-Ossetië en Abchazië. De organisatie is „zeer bezorgd” over de situatie in de Kaukasus.

Zuid-Ossetië meldde vandaag dat het een onbemand Georgisch vliegtuig heeft neergeschoten. Ondertussen blijven Westerse landen druk uitoefenen op Moskou om zich terug te trekken uit de havenstad Poti en andere plaatsen in Georgië. Gisteren telefoneerde zowel de Franse president Nicolas Sarkozy als de Duitse bondskanselier Angela Merkel met Medvedev.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zei vanmorgen dat de Europese Unie „sancties” overweegt tegen Moskou als het zijn troepen niet terugtrekt. Maandag komen Europese leiders bijeen voor een speciale top over de Kaukasus-crisis. Rusland zei dat het dreigement van Kouchner niet serieus te nemen. (AP, AFP, Reuters)