Aanbesteding luchthaven Twente faalt

De aanbestedingsprocedure voor de tijdelijke exploitatie van de luchthaven Twente in Enschede is mislukt. De twee biedingen die door marktpartijen zijn gedaan, kwamen boven het budget uit.

Dit heeft minister Bos (Financiën, PvdA) gisteren de Tweede Kamer laten weten. Hij is niet bereid meer geld te steken in de exploitatie van het vliegveld. Rijk, provincie Overijssel, Regio Twente en gemeente Enschede hadden 12,5 miljoen euro uitgetrokken voor de exploitatie van de luchthaven voor een periode van drie jaar. De laagste bieding gaat uit van een exploitatie die „ruim” boven dat bedrag ligt.

Een van de bieders was Enschede Airport Twente (EAT), met als aandeelhouders Reggeborgh Beheer van bouwondernemer Dik Wessels, Oad Groep en investeringsmaatschappij Strikwerda. EAT is al jaren ‘afhandelaar’ op de luchthaven. Maar sinds de sluiting van luchtmachtbasis Twenthe per 1 januari van dit jaar is er op het vliegveld geen burgerluchtvaart meer mogelijk.

Zowel bij EAT als bij de gemeente Enschede is er met teleurstelling gereageerd op de beslissing van Bos. „Ik vind dat het Rijk het allemaal veel te lang heeft laten duren en dat de procedure nodeloos ingewikkeld is gemaakt”, zegt verantwoordelijk wethouder Eric Helder van de gemeente Enschede. Begin dit jaar leek er nog sprake van een akkoord tussen EAT en het ministerie van Financiën over de exploitatie, maar in mei besloot Bos toch tot een Europese aanbesteding.

De gemeente Enschede is niet bereid het financiële gat te dichten. „Ik vind dat we onze bijdrage, 1,4 miljoen euro, al hebben geleverd”, reageert Helder.

Volgens de wethouder heeft het besluit van Bos geen invloed op de kansen voor de ontwikkeling van de luchthaven op langere termijn. Gemeente, provincie en Rijk buigen zich nu over de mogelijkheden van het voormalige militaire terrein van 500 hectare. Er wordt gestudeerd op een variant met en één zonder luchtvaart. De variant met een luchthaven blijft kansrijk, zegt Helder.

De voorzieningen op de luchthaven worden onderhouden door een groep van vijf medewerkers van EAT, in afwachting van een mogelijke heropening. Bij deze medewerkers is het nieuws „ingeslagen als een bom”, liet een van hen vanmorgen weten. Of ze op korte termijn worden ontslagen, is onduidelijk. Op 19 september is er een ministerieel overleg gepland over de Twentse luchthaven.